VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 1 september

2008/075/BH

Acute zorg moet geen apart specialisme worden

Patiënten met acute problemen moeten als eerste door de meest ervaren artsen beoordeeld worden. Een apart specialisme hiervoor is niet nodig en zelfs onwenselijk. Ziekenhuizen moeten een organisatorisch probleem niet met meer specialisatie oplossen.

Dat is de mening van Mark Kramer in zijn oratie bij de aanvaarding van de leerstoel interne geneeskunde aan VU medisch centrum.

Integrale zorg en het organiseren van de zorg om de patiënt heen zijn de leidende onderwerpen in de oratie van Kramer, hoofd interne geneeskunde VUmc. Volgens Kramer is de traditionele werkwijze van artsen, waarbij elke specialist zelfstandig de behandeling van de patiënt bepaald, achterhaald. Patiënten kunnen niet geclaimd worden door individuele artsen, specialismen of zelfs medische centra. Samenwerking en netwerken rondom de patiënt moeten de uitgangspunten zijn. Voor de acute zorg betekent dit dat de belangrijkste poortspecialismen, heelkunde, neurologie en interne geneeskunde gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen voor de integrale opvang van acuut zieke patiënten. Gespecialiseerde artsen acute zorg, die een leidende rol hebben bij opname, vergroten de versnippering en zijn niet in het belang van de patiënt. Voor medische centra is de uitdaging de zorg voor acute patiënten zo te organiseren, dat deze als eerste door de meest ervaren artsen beoordeeld wordt.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Bernie Hermes (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (