Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2008

Luis in je haar? Kammen maar! 1 september 2008

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een netenkam is dan de beste aanpak. Dat is de belangrijkste boodschap van de informatiecampagne die op 1 september van start gaat. Het informatiemateriaal is ontwikkeld vanuit het RIVM en verkrijgbaar bij veel GGDen, apothekers en vrijwel alle drogisterijen.

Na de zomervakantie lijkt het vaak alsof er een hoofdluisepidemie is. Dat komt niet zozeer doordat hoofdluis dan meer voorkomt, maar doordat veel scholen dan luizencontroles houden. Kinderen hebben dan ook vaak hoofdluis zonder het te weten. Ze besmetten zo andere kinderen, want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een kind vaak (laten) controleren scheelt een hoop rompslomp. Want hoe sneller u erbij bent, hoe sneller u de hoofdluis kunt bestrijden.

Goed controleren
Luizen zijn parasieten ze leven van bloed. Ze zitten vaak op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zitten vaak dicht bij de hoofdhuid en zijn lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen soms op hoofdluis, maar vaak merkt iemand er helemaal niets van. Het is dus belangrijk om het haar van een kind regelmatig met een luizenkam te inspecteren.

Verwijderen
Zodra u hoofdluis vindt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terug komen. De beste manier om hoofdluis te bestrijden is de kammethode: gedurende twee weken het haar elke dag grondig kammen met een netenkam. Dit kunt u eventueel combineren met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Om de luis weg te hóuden, moet u ook de omgeving aanpakken. Beddengoed, knuffels en kleren wassen, het huis en de auto grondig stofzuigen.

Voorkomen
Hoofdluis is nooit helemaal te voorkomen. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niets te maken. Het helpt wel als u ervoor zorgt dat kinderen geen kammen, mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes met elkaar delen.

Luis in je haar? Kammen maar!
Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale kam is de beste remedie. In de folder en op de website www.rivm.nl/infectieziekten staat precies hoe u hoofdluis aanpakt.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over hoofdluis, dan kunt u terecht bij de GGD in uw regio, de drogisterij, uw apotheek of postbus 51. Het informatiemateriaal (folders, posters, brochures) is ook te downloaden of te bestellen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: http://www.rivm.nl/infectieziekten.

EINDE BERICHT