Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

27 augustus 2008
Universiteit Maastricht richt focus op India
Opening Academisch Jaar 2008-2009

`Based in Europe, focused on the world' is het thema van de opening van het academisch jaar 2008-2009 van de Universiteit Maastricht. Op 1 september as. staan alle activiteiten - een symposium, diverse voorprogramma's en de academische zitting - in het teken van de internationale ambities van de UM, met India als centraal voorbeeld.

Collegevoorzitter Jo Ritzen bouwt in zijn openingsrede voort op zijn speech bij de opening van vorig academisch jaar over de `Perfect Storm' in het hoger onderwijs. Vorig jaar schetste hij de dramatische wereldwijde verschuivingen in het hoger onderwijs als gevolg van de demografische ontwikkelingen. Dit jaar spitst hij zijn verhaal toe op het antwoord van de universiteiten op deze ontwikkelingen. Hoewel de Nederlandse universiteiten doordrongen zijn van de onontkoombaarheid van globalisering, constateert Ritzen dat hun initiatieven op dit gebied tot nu toe nog niet het verwachte succes hebben gebracht. Nederlandse universiteiten spelen bijvoorbeeld nog onvoldoende in op de keuzeprocessen van buitenlandse studiekiezers. Die kiezen veelal voor Engelstalige opleidingen, omdat het leren van een andere taal wordt gezien als een niet rendabele extra inspanning. Bovendien worden studiekeuzes vaak bepaald door de reputatie van universiteiten, afgeleid uit hun positie in internationale rankings. Tenslotte zijn de wervingsactiviteiten in het (verre) buitenland vaak onvoldoende ingebed in de organisatie. Succesvolle internationale werving vereist een gezamenlijke inspanning van wetenschappelijke staf en ondersteunend management, op basis van solide investeringen en aan de hand van een businessmodel dat ook voorziet in kennisuitwisseling met bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Met Engels als voertaal, een mooie score in de World University Rankings en een actieve wervingsstrategie in geselecteerde doellanden binnen en buiten Europa heeft de Universiteit Maastricht een flinke stap in de goede richting gezet, concludeert de collegevoorzitter. Buiten de EU richten de activiteiten zich op India, China, Turkije en Saudi-Arabië & Golfstaten. Op de langere termijn zal dit zo'n 800 master- en PhD-studenten opleveren uit deze landen.

In India zijn de plannen al zo ver gevorderd dat de universiteit binnenkort een kantoor opent in Bangalore. Daarom staat dit land centraal op deze dag, als voorbeeld voor het brain circulation model. Hoofdspreker tijdens de academische zitting is Narayana Murthy, mede-oprichter van het bedrijf Infosys Technologies. Onder zijn jarenlange leiding groeide dit bedrijf uit tot wereldleider in de IT-dienstverlening en -consultancy. Infosys geldt nog steeds als schoolvoorbeeld voor innovatieve dienstverlening. In zijn speech `Why Europe matters to the emerging countries and emerging countries matter to Europe?' gaat hij in op de betekenis van globalisering voor opkomende economieën zoals India en China en voor de westerse landen.

Wegens groot succes in de voorgaande jaren worden ook dit jaar voorprogramma's voor genodigden georganiseerd. Tijdens het ochtendsymposium `India leads in brain circulation' gaan prominente sprekers, zoals de Indiase ambassadeur Neelam D. Sabharwal, Rutger Koopmans (voorzitter van de Netherlands India Chamber of Commerce and Trade) en dr. V.G. Kumar, Vice President R&D van Hindustan Unilever, in op India's rol ten opzichte van West-Europa, de opkomst van India als een krachtige economie, en nieuwe modellen voor innovatie en ontwikkeling. Voor ondernemers en beleidsmakers van marktgerichte organisaties wordt een speciaal programma ontwikkeld door de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Het programma 'Wat verwacht een trouwe klant van u?' bestaat uit een presentatie over actuele trends in marketing, een interactieve workshop en een informatiesessie over samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van onderwijs, onderzoek en begeleiding. Schoolkrantredacteuren uit het hele land zijn uitgenodigd voor een workshop, waarin auteur en singer-songwriter Karin Giphart hen de kneepjes van het schrijversvak bijbrengt.

Andere hoogtepunten in het programma zijn de uitreiking van de Studentenprijs 2008 en het Hustinx Stipendium 2008 en de traditionele vertolking in een modern arrangement van het `Europese volkslied', de ode An die Freude van Beethoven, dit jaar uitgevoerd door Emil Lyutfaliev (viool) en Jeroen Riemsdijk (piano).