Technische Universiteit Delft

Schrijver Ronald Giphart leidt TU Delft het nieuwe Collegejaar in

Geen techniek zonder creativiteit en intuïtie!

Tijdens de opening van het Collegejaar op maandag 1 september staan twee essentialia van het ingenieurschap centraal: intuïtie en creativiteit. Vier deskundigen waaronder de Nijmeegse hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis, bekend van zijn boek Het slimme onbewuste gaan hierover met elkaar én met zaal in gesprek. Paul Rullmann, lid van het College van Bestuur: Creativiteit en intuïtie vormen de basis voor uitstekende ingenieurs en dus voor verrassende ideeën. Daarom willen we er graag nog meer van weten. Schrijver Ronald Giphart is moderator voor deze middag.

Iedereen zal waarschijnlijk beamen dat creativiteit en intuïtie een sterke basis vormen voor innovaties. Toch, als je doorvraagt naar wat het nu precies is, en hoe je het kunt ontwikkelen dan blijven mensen steken in vaagheden en gemeenplaatsen. Wil je dus creativiteit en intuïtie sterker ontwikkelen, dan is het van belang om te weten wat je er met elkaar precies onder verstaat, en hoe je dit voor jezelf en als groep verder kunt ontwikkelen en kunt inzetten. Dat is het doel van de middag.

Vier deskundigen gaan met elkaar in gesprek over deze twee begrippen. Kees Vuik, hoogleraar numerieke wiskunde aan de TU Delft, laat zien hoe intuïtie en creativiteit juist ook in deze discipline onmisbaar zijn. Robin Groeneveld, adviseur Creatief Leiderschap, ooit gepromoveerd op het begrip intuïtie aan de TU Delft, bespreekt de verschillende invalshoeken van intuïtie en creativiteit. Paul Hekkert, hoogleraar vormtheorie aan de TU Delft stelt het gevoel voor schoonheid centraal. Esthetische gevoeligheid als middel om vast te stellen of een idee of oplossing onder meer maatschappelijk geschikt en passend is. Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen maakt ons wegwijs in hoe dit alles nu hanteerbaar te maken is. Ook in zijn bestseller Het slimme onbewuste, denken met gevoel gaat hij daarop in.

De sprekers poneren een aantal stellingen over intuïtie en creativiteit, de mensen in de zaal beslissen uiteindelijk welke zij het belangrijkste vinden. Hoe ziet intuïtie en creativiteit er voor de TU Delft uit?

In een wereld waarin innovaties concurrentiekracht bepalen is het belangrijk om studenten op te leiden die zich bewust zijn van de kracht van intuïtie en creativiteit. Ingenieurs vormen een onmisbare schakel in de weg naar oplossingen. Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg: Sterker nog, je zou kunnen spreken van the age of engineers. De Emerging Global University staat voor de deur. Een universiteit die op mondiaal niveau gelijk staat aan industrie en overheid en daar moeten ook de studenten voor toegerust zijn. Van den Berg zal tijdens zijn bijdrage en in een interview met Giphart hier verder op ingaan.

Paul Rullmann zal, voordat hij het Collegejaar opent, ingaan op hoe de universiteit creativiteit en intuïtie ondersteunt en stimuleert in onderwijs. Rullmann: We doen mee in de premier league van universiteiten. We verzinnen slimme oplossingen voor urgente maatschappelijke problemen, maar dat doen we uiteindelijk vooral door overleg met elkaar en met deskundigen over de hele wereld. Het beste en het mooiste ontstaat als je intuïtie bespreekbaar maakt en creativiteit aanstekelijk wordt. We zien de studenten dan ook niet als een passieve consument van onderwijs, maar veel eerder als een actieve medewerker die een bijdrage levert aan het denken binnen de ingenieurswetenschappen.



Technische Universiteit Delft