Nederlandse Moslim Omroep

Wervelende start van de ramadanmaand komende zondag bij de NMO op Ned 2

NMO neemt verschillende kanten van de ramadan onder de loep

Hoeveel daalt de omzet van de islamitische slager in de vastenmaand ramadan? Van welk product kan de restauranthouder deze maand niet genoeg in huis halen? En welke moslims zouden maar beter helemaal niet vasten? De ramadan wordt langzamerhand een nationale aangelegenheid. Voor moslims die massaal meedoen en voor niet-moslims die steeds nieuwsgieriger kennis willen nemen van het fenomeen. De NMO speelt hierop in met een serie van 5 Ramadan Specials waarvan zondag de eerste wordt uitgezonden. In deze show vol vaart, waarin gesprekken, ontmoetingen en reportages elkaar afwisselen, confronteert presentator Abdellah Dami de betrokkenen en deskundigen in de studio en op straat met allerhande zaken rond de ramadan.

Belangrijk is in ieder geval het advies van Fatima Malki (regiodirecteur Thuiszorg Avicen en verbonden aan het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis). Zij raadt diabetici af om zonder begeleiding te vasten, ze kunnen hiermee hun leven in gevaar brengen. Malki is co-auteur van een spraakmakend wetenschappelijk artikel hierover dat onlangs in de landelijke pers aan de orde werd gesteld. In gesprek met Dami benadrukt zij de beperkingen van het doktersadvies. Voor veel diabetici is de sociale druk om mee te vasten zo groot dat de patiënt het doktersadvies negeert. Wil voorlichting effect krijgen dan zou deze dus niet alleen moeten plaatsvinden in de dokterspraktijk maar op de plek waar de geloofsgemeenschap samenkomt: de moskee. Met een aantal imams is Malki reeds geruime tijd in gesprek hierover.

De ramadanspecials worden uitgezonden op 31 augustus en 7, 4, 21 en 28 september op zondag van 14.30 tot 15.00 uur. Na de uitzending blijvend beschikbaar op nmo.nl en uitzendinggemist.nl




Nederlandse Moslim Omroep