Sculpturen van Jörg Bach (DE), Winni Schaak (DE) en Simon Oud (NL)


LOCHEM, 20080822 -- Van 31 augustus tot en met 26 oktober exposeren de Duitse beeldend kunstenaars "Jörg Bach" en "Winni Schaak" en de Nederlander "Simon Oud" nieuw werk bij 15a - Galerie & Beeldentuin. De opening van de expositie is op 31 augustus om 14:30 uur en is vrij toegankelijk.

Over Jörg Bach
De objecten veelal van het materiaal COR-TEN-staal bestaan uit een boeiend samenspel van rondhoekige ruimtelijke vormen. De totaalvorm heeft een meestal sterk gesloten karakter; het beeld is in zichzelf opgesloten, is nadrukkelijk aanwezig en onderscheidt zich van zijn omgeving. Alhoewel abstract van vorm wordt in de benoeming van de objecten door de kunstenaar duidelijk dat er een binding is met bepaalde begrippen, onder andere ontmoeting, bodemvruchten en parels. Opvallend is dat de objecten vaak geen duidelijke voorkeurspositionering hebben. Voor-, achter-, onder- en bovenkant ontbreken. De toeschouwer heeft daardoor de onmiskenbare neiging het object in de handen te nemen en te draaien. Bijzonder is dat het gebruikte materiaal met uitzondering van de hoeklijnen vaak gelakt is. Hierdoor wordt de zwaarte van het sculptuur in de ruimte in optische zin lichter gemaakt.

Over Winni Schaak
De beelden, zowel de kleinere als de monumentale sculpturen, wekken een krachtige maar ook lichtvoetige indruk. De van oorsprong duidelijke kubieke vorm krijgt door buigingen, draaiingen en openingen een grote complexiteit. Scherpe hoeken, strakke soms gebogen belijning, licht gewelfde en platte vlakken kenmerken de minimalistische creaties. De vormen zijn helder en evenwichtig. Qua vorm valt te denken aan gebouwen maar ook aan creaturen. De vormgeving verrast de toeschouwer met onverwachte aanzichten. De kunstenaar speelt met het perspectief en laat ruimtelijke objecten als vlakken voorkomen. Hij zegt zelf: "Mij fascineert het tweedimensionale in het driedimensionale".

Over Simon Oud
Simon Oud onderzoekt in zijn vroegere werk agrarische bouwvormen als bakens in het polderlandschap. Het gesloten karakter van de gebouwen, dat in sterk contrast staat tot hun weidse omgeving, staat model voor zijn sculpturen. Hij confronteert in zijn werk vorm en ruimte. Later verschuift het onderzoek meer naar de samenhang tussen de polder en zijn bewoning en toont sporen van menselijk ingrijpen in het landschap.


- Einde persbericht -


Over "15a - Galerie & Beeldentuin"
"15a - Galerie & Beeldentuin" exposeert hedendaagse non-figuratieve, abstracte beelden en sculpturen van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Daarmee is "15a - Galerie & Beeldentuin" uniek in Nederland. Werk van verschillende kunstenaars, die bij "15a - Galerie & Beeldentuin" exposeren, is opgenomen in belangrijke collecties van musea, bedrijven en particulieren, in binnen- en buitenland.
"15a - Galerie & Beeldentuin" is in 2008 geopend tot en met zondag 26 oktober van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree ¤ 2,00 p.p.

15a Galerie & Beeldentuin
Galgengoorweg 15a
7241 RV Lochem

T. 0575 - 469 458
E. info@15a.nl
W. www.15a.nl





Ingezonden persbericht