Groen!

Brussel, 27 augustus 2008

Minister Turtelboom vertroebelt haar eigen beleidsdomein

Groen! is niet te spreken over het voorstel van minister Turtelboom om inkomensvoorwaarden te koppelen aan gezinshereniging. "Dit is meer dan een brug te ver. Het recht op een gezinsleven is een mensenrecht. Het is onaanvaardbaar dat bemiddelde personen meer recht op een gezinsleven zouden hebben dan onbemiddelde," zegt Freya Piryns. "Het voorstel van de minister illustreert wat we al langer vermoeden: de Turtelboom-reflex bestaat erin om altijd en overal het economisch eigenbelang te laten primeren. De minister vertroebelt daartoe bewust het onderscheid tussen economische migratie, asiel en gezinshereniging."

Een debat over gezinshereniging wordt in de eerste plaats gevoerd met het middenveld van allochtone organisaties. "Ook bij hen leeft het besef dat er wat schort aan het systeem van gezinshereniging zoals we dat vandaag kennen. Minister Turtelboom doet er goed aan haar licht op te steken bij deze organisaties om te luisteren naar hun ervaringen en voorstellen", stelt Freya Piryns.

In de bilaterale akkoorden die minister Turtelboom in vraag stelt, kan best meer aandacht besteed worden aan de concrete noden van de betrokken personen. "Er doen zich bijvoorbeeld problemen voor bij de ouders van immigranten. In landen waar de kinderen traditioneel bejaarde ouders in huis nemen, blijven ouders van geëmigreerde kinderen achter met een onbeantwoorde zorgvraag. Het gezin ziet zich op dat moment genoodzaakt de ouders over te brengen naar België, wat de nodige spanningen met zich meebrengt. In het kader van de ontwikkelingssamenwerking zouden we moeten onderzoeken of België het bouwen van bejaardentehuizen in deze landen niet kan ondersteunen."

Freya Piryns is het aankondigingsbeleid van het kabinet-Turtelboom grondig beu. "Te pas en te onpas worden voorstellen gelanceerd die de onmacht van de regering-Leterme moeten maskeren. Men zou zich beter eerst concentreren op de rondzendbrief met regularisatiecriteria. En misschien kan de regering na het kruipen leren lopen?"

Freya Piryns

Federaal volksvertegenwoordiger Groen!