Gemeente Groningen

woensdag 27 augustus 2008:

Beurs Andrea Elkenbrachtfonds voor Pia Greiner

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op voordracht van de Dean van het Prins Claus Conservatorium een beurs van EUR 5000, - toegekend aan celliste Pia Greiner. De beurs is een bijdrage voor een masteropleiding in de Verenigde Staten.

Pia Greiner is één van de meest getalenteerde studenten binnen de afdeling Klassieke Muziek, aldus hoofd opleiding klassieke muziek Michel Dispa. Behalve dat ze een zeer gemotiveerde en bevlogen studente is, is haar muzikale ontwikkeling in de afgelopen vier jaar zeer overtuigend geweest. Zij onderscheidt zich door haar prachtige toon en haar gevoel voor sfeer en kleur. Volgens Dispa lijkt haar talent een vlucht te maken die een verdere ontplooiing zeer wenselijk maakt. Deze verdere ontplooiing hoopt Greiner te vinden in de Verenigde Staten bij een van de meest vooraanstaande cellodocenten, Richard Aaron. Greiner heeft een half jaar geleden auditie gedaan bij Aaron en is toegelaten tot de School of Music, Theatre & Dance University of Michigan.

Het Andrea Elkenbrachtfonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888 - 1964). Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waarbij op haar diploma - dat zij in 1909 behaalde - werd vermeld dat zij "tevens heeft getoond buitengewone begaafdheid als soliste te bezitten". Na haar studie in Den Haag studeerde zij in het buitenland verder. Zij was in 1918 de eerste leerkracht voor het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, de voorloper van het Prins Claus-conservatorium alwaar zij 40 jaar lang heeft lesgegeven.

Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht van waaruit jaarlijks aan talentvolle afgestudeerden van het Prins Claus Conservatorium de mogelijkheid wordt geboden een vervolgstudie te volgen in het buitenland. De cultuurnota In het oog, in het hart van de gemeente Groningen kent in het kader van Groningse Nieuwe prioriteit toe aan het creëren van ontwikkelingsmogelijkheden van jonge talenten. Het Andrea Elkenbrachtfonds past binnen dit doel.

Gemeente Groningen
Kreupelstraat 1
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00