Gemeente Apeldoorn

27-08-2008

Gemeente Apeldoorn loopt voor op taakstelling van Rijk Zeventig procent Generaal Pardonners gehuisvest

Zeventig procent van de asielzoekers in de gemeente Apeldoorn, die onder de generaal pardonregeling vallen, heeft binnen een jaar een woning gevonden. De uitvoering van deze regeling in Apeldoorn loopt ver voor op de opgelegde taakstelling van het Rijk. "Mogelijk hebben nog dit jaar alle pardonners hun eigen woonruimte", aldus wethouder Paul Blokhuis.

Op 15 juni 2007 ging de Generaal Pardon-regeling van start. Een eenmalige regeling waarbij asielzoekers, die voor 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd in Nederland en vanaf die datum ook in Nederland woonachtig zijn, in aanmerking kunnen komen voor een definitief verblijfsdocument. Landelijk vallen ongeveer 27.000 personen onder deze regeling. In de gemeente Apeldoorn gaat het om 257 personen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk hebben de afspraak gemaakt dat alle personen die onder de Generaal Pardon-regeling vallen voor het eind van 2009 gehuisvest moeten zijn. Vorig jaar juli heeft de gemeente Apeldoorn samen met vele ketenpartners de opdracht gekregen om voor eind 2009 circa 150 woningen te vinden voor de 257 personen.

"De uitvoering van het Generaal Pardon is voortvarend ter hand genomen en loopt goed", aldus verantwoordelijk wethouder Paul Blokhuis. "Tot juli van dit jaar hebben we voor 178 van de 257 personen een eigen woonruimte kunnen regelen. Voor de 79 resterende personen proberen we zo snel als mogelijk hetzelfde te doen. Mogelijk hebben nog dit jaar alle pardonners hun eigen woonruimte. Dankzij een goede samenwerking met de diverse instanties, zoals Vluchtelingenwerk, het COA/AZC, de Woningstichtingen en Stichting Kerk en Vluchteling loopt de gemeente Apeldoorn ruim voor op de verplichting, die de landelijke overheid ons heeft opgelegd."

Inburgering
De nieuwe Nederlanders zijn inburgeringsplichtig. De gemeente Apeldoorn verzorgt naast de huisvesting voor deze groep ook een inburgeringsaanbod, waarbij de inburgering wordt gecombineerd met een traject gericht op participatie in de samenleving. Dat kan door vrijwilligerswerk, betaald werk of opleiding. "Dit vraagt van de gemeente een extra inspanning, om deze groep personen op weg te helpen in de Apeldoornse samenleving", vertelt Paul Blokhuis. Ook de ROC Aventus en Felua-groep zijn betrokken bij deze inburgeringstrajecten. Inmiddels volgen ongeveer 70 personen een inburgeringstraining.

Johan Miener
Telefoon (055) 580 28 11