Rijksmuseum


Fiona Tan, still uit Provenance, 2008

Gefilmde portretten uit de 21ste eeuw
Rijksmuseum verwerft digitale installatie van Fiona Tan

Het Rijksmuseum presenteert op woensdag 27 augustus een nieuwe aanwinst: de installatie Provenance van beeldend kunstenaar Fiona Tan. Provenance behelst zes gefilmde portretten van hedendaagse Amsterdammers die, zoals Tan zelf zegt, erom vragen aandachtig te worden bekeken. De kunstenaar liet zich inspireren door de collectie 17de eeuwse portretten van het Rijksmuseum. Bij de installatie wordt, in de vorm van een publicatie, een rijk geïllustreerde tekst van de kunstenaar zelf uitgegeven. In deze tekst beschrijft Tan onder meer de herkomst (provenance) van de gefilmde portretten en legt zij onverwachte verbanden met de 17de eeuw, met Amsterdam toen en nu, met de mensen op de portretten en met haar eigen leven.

Tan (1966) filmde zes mensen uit haar directe omgeving: filmmaker Kees Hin, schoonmoeder Marry Knol, winkelier Najet Olmez en zijn zoon Tunahan, de scholier Tessel Schole, cabaretière Sanne Wallis de Vries en zoon Niels Dijkstal. Tessel Schole werd geportretteerd als Cornelia van Rijn, dochter van Rembrandt. In zwart-wit scènes van telkens meerdere minuten toont de kunstenares ons deze mensen in hun eigen huis of omgeving, in zorgvuldig gecomponeerde en uitgelichte beelden. Tijdens het filmen vroeg zij zich af of het mogelijk is, naar een film te kijken als naar een schilderij en wat een portret 'geslaagd' maakt.

In de films, foto's en audiovisuele installaties van Tan staan bijna altijd beelden van mensen centraal. In Correction (2005) portretteerde zij gevangenen en bewakers uit verschillende Amerikaanse gevangenissen en Countenance (2002) bevatte vier video-projecties met portretten van allerlei mensen uit Berlijn. Voor Vox Populi reisde Tan onder meer naar Noorwegen, Tokio en Sydney, op zoek naar beelden uit privé-fotoalbums die zij samenbracht in verschillende publicaties.

Fiona Tan (1966) werd geboren in Indonesië, groeide op in Australië en woont en werkt sinds 1988 in Amsterdam. Ze studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksakademie van beeldende kunsten. Ze heeft internationale bekendheid verworven met haar film- en video-installaties en haar fotografisch werk en ze heeft wereldwijd geëxposeerd. Haar werk is onder andere getoond op de Biënnale van Venetië, Documenta in Kassel, de Triënnale in Yokohama en de Biënnales van Berlijn, Sydney en Istanbul. Zelfstandige tentoonstellingen van haar werk zijn te zien geweest in onder andere New Museum of Contemporary Art, New York, Akademie der Künste, Berlijn, Musée d'Art Contemporain, Montréal, Modern Art Oxford en Hammer Museum, Los Angeles. Werk van Fiona Tan is opgenomen in de collecties van onder meer Tate Modern, Londen, Stedelijk Museum, Amsterdam, Museum of Contemporary Art, Chicago en Pinakothek der Moderne, München.

Het boek Provenance door Fiona Tan is een integraal onderdeel van de digitale installatie, en zal ook op zaal in te zien zijn. Uitgave Rijksmuseum / Nieuw Amsterdam uitgevers
Verkoopprijs E 17,95
Nederlandstalige editie ISBN 978 90 8689 041 5
Engelstalige editie ISBN 978 90 8689 042 2
64 pagina's

"Een hedendaagse kijk op het Rijksmuseum"
Bij de verbouwing van het Rijksmuseum Amsterdam wordt, in het kader van de percentageregeling beeldende kunst bij bouwprojecten, een bijzonder programma van kunstopdrachten gerealiseerd. Deze kunstopdrachten worden in opdracht van Het Nieuwe Rijksmuseum door het atelier Rijksbouwmeester uitgevoerd. Met deze projecten verbeelden de kunstenaars hun visie op Het Nieuwe Rijksmuseum en willen zij een gesprek op gang brengen tussen de hedendaagse kunst en die van het verleden. Daarnaast is het doel het publiek betrekken en informeren over de totstandkoming van 'Het Nieuwe Rijksmuseum'. De renovatie van het Rijksmuseum is door de Rijksbouwmeester aangemerkt als een van de voorbeeldprojecten van het actieprogramma Ruimte en Cultuur. Naast de aandacht voor de architectonische kwaliteit van de renovatie van het museum beoogt het Atelier Rijksbouwmeester mede door het kunstprogramma een impuls te bieden aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en uitgangspunten voor de omgang met cultureel erfgoed.