European Union



Brussel, 27 augustus 2008

Eerste stappen van de EU-programma's voor filmsteun op het wereldtoneel wekken belangstelling in Azië en Zuid-Amerika

Over de hele wereld is er veel vraag naar samenwerking met de Europese filmindustrie. Uit de resultaten van de eerste uitnodiging tot het indienen van projecten in het kader van een nieuw initiatief van de EU - Voorbereidende Actie MEDIA International - blijkt dat er bij professionals over de hele wereld heel wat belangstelling bestaat voor samenwerking met de film- en audiovisuele sector in Europa. De EU trekt bijna 2 miljoen euro uit voor de financiering van 18 projecten met partners uit Canada, Latijns-Amerika, India, China, Zuid-Korea, Japan, Marokko, Bosnië, Turkije en Georgië. De projecten behelzen onder meer gezamenlijke opleiding van filmmakers, wederkerige promotie voor films en samenwerking tussen bioscoopnetwerken. Dit kan het begin zijn van een breder EU-programma voor samenwerking op filmgebied, MEDIA MUNDUS genaamd, dat in 2011 van start gaat.

"Het idee van een cultureel diverse en innovatieve filmsector doet een sterke vraag ontstaan naar samenwerking tussen Europeanen en professionals uit derde landen. De positieve reacties op de uitnodiging van de Commissie voor projecten geeft een goed idee van de rol die de EU kan spelen bij de ondersteuning van samenwerking, waardoor nieuwe bedrijfskansen worden geboden en de audiovisuele industrieën van Europa stimulansen krijgen," verklaarde Viviane Reding, EU-commissaris voor media. "Terwijl het huidige MEDIA-programma reeds lof krijgt toegezwaaid voor het effect dat het heeft op Europees niveau, zoals de financiering van Oscar- en Palme d'Or- winnaars, gaat het nu het wereldtoneel betreden. Dit wordt zeker een belangrijke attractie voor filmliefhebbers, die nu meer kansen krijgen om films van over de hele wereld te zien."

Van de 33 inschrijvingen die naar aanleiding van de eerste uitnodiging van MEDIA International voor het indienen van projecten zijn ontvangen, heeft de Europese Commissie 18 voorstellen geselecteerd voor de financiering van permanente opleiding van professionals uit de audiovisuele sector, de promotie en de distributie van de cinematografische werken en de ontwikkeling van bioscoopnetwerken. 11 projecten hebben betrekking op permanente opleiding via partnerschappen met Latijns-Amerika, India, Canada, Turkije, Oekraïne, Moldavië en Georgië op het gebied van film, TV-programma's, animatiefilm, documentaires en videospelen. Zo wordt in het kader van het project Cartoon Connection een gezamenlijke opleiding georganiseerd voor de ontwikkeling en financiering van internationaal gecoproduceerde tekenfilms voor filmmakers uit de EU, Latijns-Amerika en Canada. Primexchange is een workshop voor auteurs en producenten uit India en Europa met betrekking tot de financiering en marketing van audiovisuele werken, met het accent op digitale technologieën.

De zes projecten die door de Commissie ter promotie van audiovisuele werken zijn geselecteerd, zijn gericht op het bevorderen van coproducties, waardoor bedrijven makkelijker toegang kunnen krijgen tot buitenlandse financiering en nieuwe markten. Zo zal de `Club van Europese producenten' coproductieworkshops in China en India organiseren en lokale producenten uitnodigen op twee belangrijke forums in Europa. Het DOMLA-project organiseert een documentairemaand, waarbij 12 Europese documentaires in Chili worden uitgebracht en omgekeerd Latijns-Amerikaanse documentaires in Europa worden vertoond. Het Paris-project is een coproductie-evenement voor Europese, Japanse en Zuid-Koreaanse producenten.

Tot slot zal MEDIA International het eerste internationale bioscopennetwerk ondersteunen, dat door Europa Cinemas wordt gecoördineerd en bestaat uit 230 bioscopen in Europa en 148 bioscopen in de rest van de wereld (10 in Brazilië, 7 in Zuid-Korea, 6 in Japan en Argentinië).

De vandaag goedgekeurde voorstellen maken deel uit van een Voorbereidende Actie, MEDIA International genaamd, waarvoor het Europees Parlement in december vorig jaar 2 miljoen euro heeft uitgetrokken. Het beoogt na te gaan hoe de samenwerking tussen professionals uit de audiovisuele sector in Europa en derde landen kan worden versterkt. MEDIA International loopt drie jaar en is ook bedoeld om de weg te banen voor een breder MEDIA MUNDUS-programma.

In het kader van een openbare online-raadpleging over dit toekomstige programma (IP/08/909) werd op 25 juni 2008 in Brussel een openbare hoorzitting gehouden. Het Franse Voorzitterschap van de EU organiseerde op 8 juli het colloquium Cinema, Europe, World om de externe EU-actie op audiovisueel gebied kracht bij te zetten. Op basis van deze bijdragen zal de Commissie tegen eind 2008 een besluit nemen over een voorstel voor een MEDIA MUNDUS-programma.

Achtergrond:

Het bestaande programma MEDIA 2007 verstrekt tussen 2007 en 2013 755 miljoen euro aan de audiovisuele industrie in Europa, als hulp voor professionals om opleiding te krijgen en hun werken te ontwikkelen en in heel Europa te verdelen en te promoten (IP/07/169).

In mei wonnen vier door MEDIA gefinancierde films prestigieuze prijzen op het Filmfestival van Cannes, onder meer de Gouden Palm (voor Entre les murs, Frankrijk) en de Grote Prijs van de Jury (voor Gomorra, Italië) (IP/08/800). Zij behoorden tot de 14 films die met meer dan 900 000 euro steun van MEDIA werden ontwikkeld of verdeeld en in Cannes werden vertoond (IP/08/741). Door MEDIA gesteunde films hadden reeds triomfen gevierd bij de uitreiking van de Oscars, namelijk Die Fälscher (Oostenrijk-Duitsland) en La Môme (Frankrijk) (IP/08/298).

De uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor MEDIA International en de lijst van prijswinnaars: http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

Over MEDIA MUNDUS:
http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm

BIJLAGE

Lijst van projecten die in het kader van de uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor "MEDIA International 2008/1" werden geselecteerd

Perceel 1: Permanente opleiding

Project name

Coordinator
(Europe)

Partner(s)
third country

Characteristics

EU funding

EAVE LATIN AMERICA

EAVE

(Luxembourg)

Buenos Aires Lab
(Argentina)

Development, financing and marketing workshops

86.480,00 EUR

CARTOON CONNNECTION

Cartoon
(Belgium)

ENCUADRE
(Argentina)

Development, financing and co production workshops

50.000,00 EUR

FBS-LA

Media Business School
(Spain)

LATC
(Brazil)

Workshop on development of co productions

80.000,00 EUR

Training for East European Film Professionals

Romanian Film sector association

IFA (Georgia), OWH TV (Moldavia), IFF Molodist (Ukraine), ACA
(Turkey)

Workshop on financing and regional problems in Georgia

80.000,00 EUR

EURODOC
INTERNATIONAL

Eurodoc International (France)


-

Extension of MEDIA 2007

36.517,00 EUR

ACE-IPA

ACE (France)


-

Extension of MEDIA 2007

25.000,00 EUR

CO-PRO EUROPE/CANADA

EPI (Germany)

Atlantic Film Festival (Canada)

Co production workshops

150.000,00 EUR

Tareula

EGEDA (Spain)

LATC (Brazil), EGEDA (Uruguay)

Co production and marketing training

80.000,00 EUR

LINCT

Zelig School for documentaries (Italy)

FORMEDIA (India)

Co production workshop and internet training for documentary makers

100.000,00 EUR

PYGMALION INTL.

Pygmalion (UK)

EIMAGES
(India), Beirut DC (Lebanon), Hellomotion (Indonesia)

Development, financing, marketing workshops

30.000,00 EUR

PRIMEXCHANGE

PrimeHouse (Germany)

Goa IFF
(India)

Development, financing, marketing and new technologies workshop

60.000,00 EUR

Perceel 2: Promotie/distributie

Project name

Coordinator

Partner(s)
third country

Characteristics

EU funding

CSF

Europa Distribution (France)

FICCO (Mexico)

Workshops on
Marketing European films in Latin America and vice versa

110.379,00 EUR

PP09

Paris Project
(France)

Unijapan (Japan), KOFIC (South Korea)

Co production platform

50.000,00 EUR

EPC Bilateral Forum

European Producers
Club

NFDC (India), CFCC (China)

Forums on distribution in and co production with China and India

130.000,00 EUR

EurocineMed

Europa Cinemas (France)

CMC (Morocco)

Promoting MEDIA films at festivals

111.624,00 EUR

DOMLA

Parallel 40
(Spain)

Catholic University
(Chile)

European documentary month

50.000,00 EUR

CSC

Art Fest
(Bulgaria)

Obala Art Center
(Bosnia)

Platforms for co production, distribution and financing

50.000,00 EUR

Perceel 3: Internationaal bioscoopnetwerk (één project)

Third countries covered

Number of establishments

India


1

Japan

6

South Korea

7

Malaysia


1

Singapore


1

Argentina

6

Brazil

10

Chile

3

Colombia

3

Mexico


1

Venezuela


1

Algeria


1

Egypt


1

Israel


2

Lebanon


1

Morocco


3

Syria


1

Tunisia


2

Palestinian Territories


1

Total


52