Ingezonden persbericht

Persbericht
Utrecht, 27 augustus 2008

Mkb'ers: 'verzuim zit tussen de oren'
Onderzoek Fortis ASR: mkb houdt gezondheid sollicitant scherp in het oog

Het merendeel van de mkb-ondernemers (59%) maakt zich zorgen over de impact van verzuimgevolgen zoals het stilliggen van werk en het verlies aan opbrengsten. Toch wordt het thema amper aangepakt binnen de onderneming. Driekwart van de mkb'ers (75%) houdt zich namelijk niet of nauwelijks bezig met preventieve maatregelen om verzuim terug te dringen dan wel te voorkomen. De acties die wel ondernomen worden, lijken voornamelijk gericht op de mentale gezondheid van medewerkers. "Verzuim zit vaak tussen de oren door gebrek aan motivatie of betrokkenheid", zo zegt een meerderheid van de ondernemers (53%). Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Fortis ASR onder 500 ondernemers uit het mkb.

Bij het aannemen van nieuw personeel houden kleine ondernemers de gesteldheid van toekomstig personeel scherp in het vizier. Twee op de vijf mkb'ers (39%) geeft toe bewust of onbewust te letten op de gezondheid van de sollicitanten. Een ongezonde levensstijl van een werknemer ervaart ruim een op de tien ondernemers ronduit als ergerlijk (11%). Werknemers die na een druk weekend verzuimen op de maandagochtend, is daarbij ergernis nummer één.

Mkb pessimistisch over sporten
Desondanks steekt het mkb de hand niet in eigen boezem om tegemoet te komen in een gezonde(re) levensstijl van de werknemer. Vooral sporten wordt slechts mondjesmaat aangemoedigd: van de mkb-ondernemers ziet 44% juist de negatieve gevolgen van sport. Volgens hen leidt sport tot blessures met ziekteverzuim tot gevolg. Bovendien is een preventief verzuimbeleid, waarbij bijvoorbeeld fitnessabonnementen worden aangeboden door de werkgever, volgens meer dan eenderde van de mkb'ers niet haalbaar (37%). Bijna de helft is van mening dat verzuimbeleid alleen kans van slagen heeft bij grotere organisaties, waar het hoog op de agenda van het management of de leidinggevenden staat (47%).

Stimuleren gezonde levensstijl
De maatregelen die mkb'ers wel treffen tegen verzuim, richten zich op 'het uiten van waardering naar de medewerkers' (33%) en 'aandacht voor een gezonde werkplek' (25%). Volgens Kees van Westerlaak, adjunct-directeur Zorg Inkomen van Fortis ASR is dit onvoldoende. "Juist bij kleine ondernemingen ligt de continuering van een bedrijf volledig in handen van slechts enkele werknemers. Uit ervaring zien we een direct verband tussen uitval van personeel en bedrijfsstilstand, wat soms zelfs leidt tot faillissement. Toch heeft 70% zich niet verzekerd voor loondoorbetaling bij uitval of verzuim. Slechts 17% van de mkb'ers stimuleert een gezonde levensstijl, terwijl het stimuleren van persoonlijke factoren juist bijdraagt aan een verhoging van de productiviteit en werktevredenheid."

Een volledige versie van het onderzoek treft u hier.

Fortis ASR
Fortis ASR biedt particulieren en bedrijven via het intermediair een compleet assortiment verzekeringen en financiële producten. Fortis ASR is onderdeel van Fortis Verzekeringen Nederland N.V., dat met een gemiddeld marktaandeel van meer dan 10% tot de top drie van verzekeraars in Nederland behoort. Daarnaast behoort tot Fortis Verzekeringen Nederland een aantal specialistische verzekeraars: De Amersfoortse, Ardanta, Europeesche Verzekeringen en Falcon Leven. Fortis Verzekeringen Nederland N.V. maakt deel uit van Fortis, een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Fortis tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. Fortis is samen met ABN AMRO aanwezig in meer dan 50 landen met ruim 85.000 gedreven, professionele medewerkers.

Voor meer informatie
Shirley van Leur
Telefoon (030) 278 00 90
Mobiel 06 51 17 52 64
shirley.van.leur@nl.fortis.com www.fortisasr.nl
of
Sterk Werk Communicatie Groep
Emmy Hendrikx
Telefoon (010) 433 72 92
Mobiel 06 12 24 96 80
Emmy.hendrikx@sterkwerk.nl