Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 27 augustus: persberichten

27-8-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de B&W-besluiten van 26 augustus.

Voormalige school wordt hotel

Het voormalige schoolgebouw aan de Singel 52 in Delfzijl wordt een hotel. Het college van B&W is voornemens hieraan medewerking te verlenen. Hiervoor moet een vrijstellingsprocedure gevolgd worden ten aanzien van het huidige bestemmingsplan. Vervolgens kan een bouwvergunning verleend worden.

De welstandscommissie heeft inmiddels een positief advies gegeven te aanzien van het bouwplan. De initiatiefnemer, Helemaal Vastgoed B.V., is voornemens het hotel te voorzien van 20 kamers.

Ruimtelijke plannen digitaal beschikbaar

Per 1 juli 2009 zijn alle ruimtelijke plannen van de gemeente digitaal beschikbaar. Het college heeft het projectplan voor het implementeren van `Digitale Uitwisseling in Ruimtelijke Plannen' (DURP) vastgesteld. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening (nWro), die vanaf 1 juli 2008 van kracht is, verplicht alle overheden om per 1 juli 2009 alle ruimtelijke plannen digitaal te (laten) maken.

Bovendien moet de overheid de plannen digitaal gebruiken binnen het ruimtelijke ordeningsproces én digitaal beschikbaar (laten) stellen. Het beschikbaar stellen en raadplegen kan zowel via RO-online (www.ruimtelijkeplannen.nl) als via de gemeentelijke website. Voor medewerkers van de gemeente kan dit via het intranet. Om dit te realiseren moet er binnen de organisatie veel werk verricht worden. Voor 1 juli 2009 wordt de digitale werkwijze binnen de organisatie geïmplementeerd en geborgd.

Het digitaliseren van ruimtelijke plannen biedt veel voordelen. De bedrijfsvoering wordt verbeterd omdat het makkelijker is om informatie uit te wisselen tussen andere overheden en plannen te toetsen. De betrokkenheid van de burger wordt vergroot door middel van digitale inspraak. De digitale ruimtelijke plannen, zoals een bestemmingsplan, krijgen een plaats in het digitaal loket (e-loket) van de gemeente. Dit moet bijdragen aan een betere dienstverlening.

Zwembad Appingedam en Delfzijl buiten geurcirkel

Het college heeft een tekening vastgesteld waaruit duidelijk blijkt dat het gezamenlijke zwembad in het Tussengebied Appingedam en Delfzijl buiten de geurcirkels die daar van kracht zijn wordt gebouwd. Tijdens de bezwaarprocedure voor de bouw van het gezamenlijke zwembad in het Tussengebied Appingedam en Delfzijl is gebleken dat er veel onduidelijkheid was over het bouwvlak.

Bij de vrijstelling die verleend is voor de bouw is rekening gehouden met de geurcirkel die rondom een stoeterij aan de Farmsumerweg in Delfzijl ligt op basis van een milieuvergunning. Het was niet duidelijk of het bouwvlak zich buiten die geurcirkel bevond. Binnen de geurcirkel mag niet gebouwd worden. De tekening is een aanvulling op de verleende vrijstelling.

Delfzijl neemt deel aan Regionaal Cultuurplan Noord Groningen

Het college heeft besloten om voor de periode 2009 - 2012 deel te nemen aan het Regionaal Cultuurplan Noord Groningen (RCPNG). B&W hebben hiervoor jaarlijks 6.200 euro gereserveerd. Het RCPNG is een samenwerkingsverband op cultureel gebied tussen de provincie Groningen en de Groningse gemeenten. Het RCPNG wil door middel van deze samenwerking culturele activiteiten in deze regio bevorderen.

De afgelopen jaren is een aantal succesvolle projecten gerealiseerd. De belangrijkste projecten waren `Urban Vibes 2' en `Kleintje Dierenpad'. In het kader van `Urban Vibes 2' zijn in 2007 op alle VMBO scholen in Noord Groningen workshops georganiseerd over muziek, sport en cultuur. Het doel van deze workshops was om jongeren te inspireren hun vrije tijd aan muziek, sport of cultuur te besteden.

Het project `Kleintje Dierenpad' heeft kinderen van basisscholen in Noord Groningen door middel van workshops kennis laten maken met kunst en cultuur. In het voorjaar van 2007 hebben er concerten, voorstellingen en culturele activiteiten op scholen plaatsgevonden.

Overige

KANS-project Veilig Verkeer Nederland van start in Delfzijl

Veilig Verkeer Nederland (VVN) start 2 september, in opdracht van de gemeente Delfzijl, met het project `Kinderen Anders naar School' (KANS) in Delfzijl Noord. Wethouder Roel van der Molen opent de startbijeenkomst van dit project. Het doel van dit project is het creëren van veilige routes voor kinderen die lopend of fietsend naar de nieuwe brede school gaan.

De verkeersproblematiek wordt bekeken en aangepakt door een speciale werkgroep onder leiding van een VVN-coach. De werkgroep bestaat uit de nieuwe directeur van de Brede School Noord, de verkeersouders, docenten, een vertegenwoordiger van de politie, een vertegenwoordiger van het Wijkplatform Noord en een verkeersambtenaar van de gemeente.

Het KANS-project is er op gericht om een overzichtelijke en veilige schoolomgeving te bieden, kinderen en ouders te stimuleren om lopend of met de fiets te komen, autogebruik om kinderen van en naar school te brengen te ontmoedigen en blijvende aandacht voor de haal- en brengsituatie (gedrag en ruimtelijke inrichting) in de omgeving te realiseren.