Leefbaar Rotterdam


woensdag, augustus 27, 2008

Vragen omtrent de Coolsingeltoren

Rotterdam, 27 augustus 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording - Coolsingeltoren

Geacht College,

Verschillende media berichten vandaag over vastgoedfraude rond het bouwproject Coolsingeltoren. Voor de bouw van de toren is nog geen steen gelegd, maar het project is onderdeel van de omvangrijke vastgoedfraudezaak die vorig jaar aan het licht kwam. Het omvat ondermeer illegale transacties rond het Philips Pensioenfonds, Rabo Bouwfonds en Fortis Vastgoed.

Grote gedupeerde is het Bouwpensioenfonds. Volgens directeur Dick van Hal doken er in 2000 opeens rekeningen op voor een totaal van 13 miljoen euro. Bouwfonds betaalde de helft, het pensioenfonds de andere 6,5 miljoen. BPF had al twijfels over de rekeningen en vermoedt nu dat er circa 3 miljoen euro betaald is voor verzonnen werkzaamheden. Justitie onderzoekt op dit moment het merendeel van de facturen.

Leefbaar maakt zich zorgen over deze situatie en wil er voor waken dat het uiteindelijk de belastingbetaler is die moet opdraaien voor de fraude. Immers, mocht de gemeente grondposities hebben en in de toekomst verkopen op basis van de residuele grondwaarde, dan zal de uiteindelijke grondopbrengst dalen door de gestegen projectkosten (fraude). Ik wil u daarom de volgende vragen stellen.


1. Welke partijen bezitten grond op de locatie waar ooit de Coolsingeltoren zou moeten verrijzen? Heeft de gemeente Rotterdam in deze een positie en zo ja, om hoeveel m² gaat het?


2. Hoe zult u omspringen met de frauduleuze omstandigheden die aan het project kleven?


3. Hoe gaan de respectievelijke grondeigenaren om met de kans dat de kosten op hun rekening worden afgewenteld en wat zijn überhaupt de consequenties van het feit dat sommigen van de betrokkenen onbetrouwbaar lijken te zijn geweest?


4. Kunt u ons verzekeren dat de rekening voor de toegenomen kosten bij de veroorzakers komt te liggen en niet bij de belastingbetaler in de vorm van verminderde grondopbrengsten bij de gemeente of anders?

Andere vragen hebben betrekking op het project an sich en het ontwerp van de Coolsingeltoren. Het ontwerp is ongeveer 10 jaar oud en, naar het nu laat aanzien, zal er voorlopig niet gebouwd gaan worden. Wij merken aan onszelf dat we de Coolsingeltoren een beetje afgelebberd vinden, het spannende is er van af.


5. Heeft u de verwachting dat het project nog daadwerkelijk van de grond komt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, binnen welke termijn?


6. Is het ontwerp inmiddels niet enigszins verouderd en zou een nieuw ontwerp niet beter zijn? Licht uw antwoord toe.


7. Zijn er nog steeds plannen voor het realiseren van een middenzaal, ter vervanging van het Luxortheater?


8. Hoe kan worden voorkomen dat de regionale theaters (allemaal middenzalen) worden leeggetrokken? In hoeverre neemt Rotterdam zijn regioverantwoordelijkheid serieus of denkt de Rotterdamse cultuurambtenarij ook hier weer vooral aan zichzelf?

Met vriendelijke groet,

Henk Sonneveld

Marco Pastors