Nieuw-Vlaamse Alliantie


Onkelinx moet budget voor geneesmiddelen onder controle houden! (27/08/08)

Ondanks een toename in het voorschrijfgedrag van goedkope geneesmiddelen de zogenaamde generische geneesmiddelen - blijft het totale budget voor geneesmiddelen stijgen. Dat blijkt uit een antwoord dat N-VA senator Louis Ide kreeg op een parlementaire vraag.

Het aandeel van goedkopere geneesmiddelen is tussen 2004 en 2007 met 20 procentpunten gestegen van 18,% naar 38,5%. Uit diezelfde vraag blijkt ook dat het voorschrijfgedrag van goedkopere geneesmiddelen algemeen verspreid is zowel bij huisartsen, specialisten als bij tandartsen. De goedkopere antibiotica maken zelfs meer dan de helft van totale marktaandeel uit. Op zich is dat een goede evolutie.

We stellen echter vast dat ondanks de toename van het voorschrijven van goedkope geneesmiddelen dit de duurdere geneesmiddelen niet compenseert. Er zijn de laatste jaren enorm dure medicijnen op de markt gekomen en dat zal in de toekomst zo blijven. In juni al bevestigde het kabinet van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx dat het budget zal overschreden worden met niet minder dan 117 miljoen euro.

Dat Laurette Onkelinx (PS) toen beweerde dat de overschrijding van het budget geen probleem vormt voor de begroting is korte termijn denken. Er moet dringend nagedacht worden over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Daarvoor moet je durven responsabiliseren en moet dus elke gemeenschap zijn verantwoordelijkheid nemen.

Auteur:
Louis Ide
N-VA Senator

Meer informatie:
Contactpersoon: Bart Van Camp
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: bart.vancamp@n-va.be
Url: www.n-va.be