Gemeente Almere

Eerste paal geslagen van De Opstap in Almere Poort

27-08-2008

In Columbuskwartier in Almere Poort is op woensdag 27 augustus 2008 de eerste paal geslagen van De Opstap. Wethouder Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen, verrichtte de handeling samen met Gerrit Cranendonk, vanaf het eerste uur lid van deze vereniging, en diens zoon Jasper van elf maanden oud.

Ruim zes jaar geleden is De Opstap opgericht om in het Columbuskwartier in Almere Poort een woon- en werkcomplex te realiseren met veertig appartementen, twee eengezinswoningen, een atelierwoning en een kantoorruimte. De Opstap bestaat uit 42 leden, overwegend Almeerders. De afgelopen weken is de grond bouwrijp gemaakt en vorige week woensdag is gestart met het heien; medio 2009 wordt het complex opgeleverd. De leden, die zoals ze zelf zeggen `apetrots' zijn op dit resultaat, noemen De Opstap `woningbouw-vereniging', omdat ze zich als toekomstige bewoners hebben verenigd én omdat ze hun eigen woning hebben laten ontwerpen en laten bouwen.

Het programma `Ik bouw mijn huis in Almere" geeft bewoners de kans om zelf hun nieuwe woning te realiseren. Dit kan op diverse manieren: door zelf te bouwen (particulier opdrachtgeverschap), door samen met projectontwikkelaars en corporaties te ontwikkelen en te realiseren (medeopdrachtgeverschap) of door met familie, vrienden of gelijkgestemden een collectief te vormen (collectief particulier opdrachtgeverschap).

Het collectief particulier opdrachtgeverschap biedt particulieren de mogelijkheid om in groepsverband een bouwkavel met woon-/werkbestemming te verwerven. Hiervoor organiseren zij zich in een vereniging of stichting zonder winstoogmerk die als opdrachtgever naar architect en aannemer van het project optreedt. De woningen en eventuele werk- of gemeenschappelijke ruimten worden dus in groepsverband gerealiseerd. In Almere Poort lopen momenteel vijf projecten voor collectief particulier opdrachtgeverschap, waarvan De Opstap er een van is. In totaal worden er 12.000 woningen en 30.000 arbeidsplaatsen gerealiseerd in Almere Poort, dat daarmee het nieuwe, vierde stadsdeel van Almere wordt.

Almere Poort biedt een combinatie van stad en strand, van ondernemen en vrije tijd, van wonen en werken. Dit nieuwe stadsdeel bestaat uit verschillende deelgebieden, die kwartieren heten. Het Columbuskwartier wordt een prettig, gevarieerd en kindvriendelijk woongebied met ruimte voor wooninitiatieven als De Opstap, zelfbouw en woon-/werkcombinaties. Op centrale plekken in de wijk zijn voorzieningen gepland: winkels, een supermarkt, horeca, dienstverlening en zorg. Er komen twee basisscholen, een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, een buurtcentrum en een sportzaal.