Gemeente Hulst


Persbericht - 27.08.2008

WMO-verdeelsleutel: Maatschappelijke organisaties staan achter gemeente

Vanaf 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Vanaf die datum ligt de verantwoordelijkheid voor ondersteuning helemaal bij de gemeenten. Het eerste jaar ontving de gemeente voor de uitvoering van de Wmo een bijdrage van het rijk gebaseerd op werkelijke kosten in het verleden. Sinds 1 januari 2008 wordt het budget verstrekt aan hand van een objectief verdeelmodel. Deze verandering heeft een negatief effect op de bijdrage die de gemeente Hulst ontvangt. De gemeente heeft hiervoor aandacht gevraagd bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op verzoek van het Ministerie zijn vervolgens de gevolgen voor de gemeente Hulst in beeld gebracht. Deze rapportage wordt verzonden aan het ministerie.

De gezamenlijke cliënten- en adviesraden van de gemeente Hulst hebben ook kennis genomen van de rapportage. Zij steunen de gemeente Hulst in haar standpunt ten opzichte van de objectieve WMO-verdeelsleutel. Op vrijdag 29 augustus 2008 betuigen zij deze steun aan de gemeente door het ondertekenen van een brief gericht aan het Ministerie en de Tweede Kamer. In deze brief verwoorden de maatschappelijke organisaties dat de gemeente Hulst onevenredig wordt getroffen ten aanzien van de uitvoering van een zo belangrijke taak. Zij roepen het Ministerie en de Tweede Kamer op een oplossing voor dit probleem te vinden. Voorgesteld wordt te werken met maatwerkoplossingen, zodat aan mensen de zorg kan worden geleverd waar ze recht op hebben.

De organisaties die de brief onderschrijven zijn: WMO-raad Hulst, Stichting Gehandicaptenbeleid Hulst, Cliëntenraad Hulst, Seniorenraad Hulst, Cliëntenraad Curamus en de Cliëntenraad Sociale Zekerheid. Namens de gemeente Hulst neemt loco-burgemeester Diana van Damme Fassaert de brief in ontvangst.
De ondertekening vindt plaats in de commissiekamer van het stadhuis te Hulst en wel om 15.30 uur.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl