Gemeente Almere

Drie wooncorporaties gaan verder met Hout Noord

27-08-2008

Wethouder Adrie Duivesteijn, voorzitter Pieter winsemius en vertegenwoordigers van Stadgenoot, Ymere en Vestia Adrie Duivesteijn (l) en Pieter Winsemius (r) tijdens persconferentie Hout Noord De woningcorporaties Ymere, Vestia en Stadgenoot mogen hun visie op de ontwikkeling van Almere Hout Noord als een sociaal duurzame wijk verder uitwerken. Dat is het advies van een onafhankelijke beoordelingscommissie onder voorzitterschap van Pieter Winsemius aan het College van Burgemeester en Wethouders van Almere. Het College neemt het advies over. Zo werd 27 augustus 2008 bekend gemaakt.

Sociale ruggengraat en beheer op lange termijn
De beoordelingscommissie presenteerde vandaag haar rapport en daarmee komt een eind aan de visiefase. Begin dit jaar daagde de gemeente de corporaties uit om op basis van het van het begrip `sociaal duurzaam' hun visies op de ontwikkeling van Almere Hout Noord te geven. Wethouder Adri Duivesteijn: "Almere vraagt corporaties niet alleen om woningen te bouwen, maar vooral ook om een visie te verwerkelijken en te beheren. Dit betekent dat de corporatie verantwoordelijk is voor de sociale ruggengraat: een substantieel aantal betaalbare woningen en voorzieningen op het gebied van onderwijs, zorg, welzijn en cultuur en de verantwoordelijkheid voor het beheer op de lange termijn."

Nieuwe strategie voor gebiedsontwikkeling
De gemeente Almere heeft de ambitie om de bouw en het beheer van Almere Hout Noord op een innovatieve manier aan te pakken. Het is een nieuwe strategie van de gemeente om een gebied te ontwikkelen. De wijk moet `sociaal duurzaam' worden. Vanaf de oplevering tot in de verre toekomst moet de wijk goed functioneren, zowel in sociaal als in fysiek opzicht. Maatschappelijke instellingen als woningcorporaties, scholen en welzijnsorganisaties zouden daar een centrale plaats bij moeten innemen. Bewoners krijgen meer zeggenschap over hun woning en woonomgeving. Bovendien wordt, na jaren van individualisering, het sociale verband weer belangrijker. Een woningcorporatie krijgt het initiatief in de planvorming en een belangrijk deel van de uitvoering, vanwege het sociale engagement van corporaties en hun permanente betrokkenheid bij het beheer.

Flexibiliteit, organisatie of ontwikkelingskansen? De onafhankelijke beoordelingscommissie ziet Ymere in het essay werken aan een `ondernemende, talentvolle en ecologische' wijk, waarvan de commissie vooral de sociale en economische ontwikkelingskansen voor de bewoners (`ondernemend en talentvol') overtuigend uitgewerkt vindt. Vestia is geselecteerd vanwege de consequente en verregaande uitwerking van het organisatiemodel: het `wijkschap' als samenwerkingsconstructie voor eigendom, ontwikkeling en beheer. Stadgenoot valt op met een scherpe analyse van hoe een wijk ruimtelijk functioneert en hoe daar flexibiliteit in aangebracht kan worden.

Waarde van de wijk
Daarnaast heeft de essayronde volgens de beoordelingscommissie vooral interessante ideeën opgeleverd over methoden waarmee bewoners meedelen in de waardestijging (of de waardedaling) van de wijk. Een aantal corporaties, waaronder Ymere en Vestia, broeden op een systeem waarmee eigenaren én huurders via aandelen of certificaten ook een financieel belang krijgen in de wijk als geheel. Daar kan een grote stimulans op het beheer van uitgaan.

Krachtige coalities
Voorzitter Winsemius: "Als commissie hopen we dat Ymere, Vestia en Stadgenoot bij de uitwerking krachtige coalities zullen aangaan, met beoogde gebruikers, met zorg-, onderwijs- en welzijnsinstellingen, maar ook met goede ontwerpbureaus en collega-ontwikkelaars. Ik ben ervan overtuigd dat daar mooie, spannende en inspirerende ontwikkelingsplannen uit voort zullen komen."

Naar een concreet ontwerp
Stadgenoot, Vestia en Ymere vertalen in de volgende fase hun visie in een concreet ontwerp. Dit moet in januari 2009 worden ingediend. De ontwerpen worden gepresenteerd tijdens een nationaal symposium, dat in samenwerking met de SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) wordt georganiseerd. Hierna selecteert de beoordelingscommissie één corporatie voor de definitieve planuitwerking.

Almere Hout Noord
Hout Noord ligt ten oosten van Almere, met de A6 aan de noordkant. Het gebied bestaat uit een woongedeelte en een bedrijvenlocatie: het A6-park. In totaal komen er 4.200 woningen met zo'n 12.000 inwoners. Veel van de woningen zijn geschikt om wonen en werken te combineren. Daarnaast komen er bedrijfsverzamelgebouwen met flexibele werkruimten en kavels voor eigen bedrijfsbouw. In totaal zal Hout Noord circa 2.500 arbeidsplaatsen tellen, exclusief de werkgelegenheid op het A6-park. In Hout Noord komen veel voorzieningen zodat de wijk als zelfstandige kern kan functioneren. Het streven is om al in 2010 een start te maken met de bouw van Almere Hout Noord.