CIZ maakt indicatiestelling eenvoudiger, sneller en beter

27/08/2008 13:30

Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Het CIZ heeft een aantal proeven uitgevoerd die ervoor moeten zorgen dat mensen die zorg nodig hebben, die zorg sneller krijgen. De proeven waren succesvol en daarom heeft staatssecretaris Bussemaker het CIZ gevraagd op deze weg verder te gaan.

Wie zorg nodig heeft die vergoed wordt uit de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), zoals thuiszorg of opname in een verzorgings- of verpleeghuis, moet daarvoor een aanvraag doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) onderzoekt of er recht is op die zorg, en zo ja wat voor zorg, hoeveel en hoe lang. Dit heet indicatiestelling.

Het CIZ vindt dat deze weg naar zorg zo snel en zo kort mogelijk moet zijn. Daarom heeft het CIZ een aantal proeven uitgevoerd die de werkwijze moet vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Staatssecretaris Bussemaker schreef op 7 juli aan de Tweede Kamer dat die proeven succesvol waren. Het CIZ moet op de ingeslagen weg verder gaan, zodat zorgvragers sneller, en met minder bureaucratie, hun indicatie krijgen.

Eenvoudiger en sneller

De meeste indicatieaanvragen komen via zorgaanbieders bij het CIZ binnen. Zorgaanbieders kennen de cliënt goed en weten welke zorg er nodig is. Voor deze zorgaanbieders stelt het CIZ de digitale AanmeldFunctionaliteit (AF) beschikbaar. Met de AF kunnen zorgaanbieders met een minimale hoeveelheid gegevens een indicatie aanvragen.

Het CIZ bekijkt welke aanvragen snel afgehandeld kunnen worden en welke nader onderzocht moeten worden. Dat hangt af van het type aanvraag (eenvoudig of complex) en van de zorgaanbieder (wel of geen betrouwbare partner). Zorgaanbieders die goed met de AF werken, kunnen ook een indicatiepre-advies meesturen.

Het CIZ filtert binnenkomende aanvragen en sorteert ze. Eenvoudige aanvragen en/of aanvragen die van een betrouwbare zorgaanbieder komen, worden zonder nader onderzoek van een indicatiebesluit voorzien (en steekproefsgewijs achteraf getoetst). Cliënten hebben zo snel hun indicatiebesluit.

Indicatiestellers in gezondheidscentra

Ook gaat het CIZ indicatiestellers detacheren in gezondheidscentra, te beginnen bij de grootste in Nederland. Zorgvragers kunnen zo direct bij het CIZ terecht. Door te werken in gezondheidscentra is er is een snellere en betere informatieuitwisseling met huisartsen en zorgaanbieders, waardoor er minder vervolgcontacten nodig zijn. Ook worden zorgprofessionals zich meer bewust van de AWBZ en kan zorg sneller worden ingezet.

Huisartsen

Al langer bestaan de Standaard IndicatieProtocollen (SIPs), waarmee zorgaanbieders voor eenvoudige en veel voorkomende zorgvragen direct, digitaal een indicatiebesluit kunnen krijgen.

Ook andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, kunnen van AF en SIPs gebruik maken.

Beter

Door deze manier van werken maakt het CIZ capaciteit vrij om meer tijd en aandacht te besteden aan complexe aanvragen. Hierdoor kunnen ook deze aanvragen sneller en beter worden afgehandeld.

Het rapport 'CIZ: Eenvoudig & beter - Beschrijving en evaluatie van indiceren in het kader van de pilots 'Eenvoudig en beter' uitgevoerd door het CIZ' is beschikbaar op www.ciz.nl.





http://www.ciz.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,