Gemeente Assen


Minder schooluitval door samenwerking onderwijs gemeente

Assen, 27 augustus 2008

Een afname van het aantal voortijdig schoolverlaters met 40% is een belangrijke doelstelling van de regering. In Assen slagen onderwijs en gemeente er steeds beter in om voortijdig schoolverlaten terug te dringen door intensievere samenwerking. Dit heeft met name positieve gevolgen voor de overgang van VMBO naar MBO. Ook de verlenging van de leerplicht naar 18 jaar heeft een gunstig effect.

De scholen voor voortgezet onderwijs zorgen ervoor dat de scholen voor beroepsonderwijs weten welke leerlingen bij hen zijn aangemeld. Zo komt mogelijke schooluitval snel aan het licht waardoor direct actie kan worden ondernomen.

Verder is in de samenwerking tussen scholen voor voortgezet en beroepsonderwijs de laatste tijd meer aandacht gekomen voor leerlingen met problemen. Door de overdracht van leerlingdossiers weten de scholen voor beroepsonderwijs nu beter hoe leerlingen het beste begeleid kunnen worden.

Leerlingen die hun VMBO diploma hebben gehaald en niet zijn aangemeld bij een school voor beroepsonderwijs zijn deze zomer gebeld door de gemeente. Van de ongeveer veertig leerlingen die zijn benaderd door de gemeente heeft het merendeel inmiddels een plek op school gevonden. Er resteert nu nog een groep van tien tot vijftien leerlingen die extra aandacht krijgen. Het kan dan gaan om begeleiding bij de schoolkeuze of hulp bij het vinden van een werkplek om een combinatie van leren en werken mogelijk te maken.

Al dit jaar heeft een afname plaatsgevonden van het aantal leerlingen dat dreigde uit te vallen. Het verlengen van de leerplicht naar 18 jaar voor jongeren zonder startkwalificatie heeft daarbij positief gewerkt. Leerplichtambtenaren zijn daardoor beter in staat jongeren aan te spreken.

Voor scholen is het gunstig om de voortijdige schooluitval terug te dringen. De rijksoverheid stelt namelijk een financiële vergoeding beschikbaar. Uitgangspunt daarbij is het schooljaar 2005/2006. Als een school erin slaagt het aantal voortijdig schoolverlaters ten opzichte van het peiljaar te laten afnemen krijgt ze een vergoeding van 2.000,- per extra leerling die op school blijft.