Waterschap Rivierenland

Waterschap en BMG winnen kunstmest uit urine

Waterschap Rivierenland en GMB winnen kunstmest uit urine

Eerste grootschalige proef met gescheiden sanitatie

Waterschap Rivierenland en GMB gaan een grootschalige pilot uitvoeren met het winnen van meststoffen uit urine die vrijkomt bij gescheiden sanitatie. Urine wordt daarbij als een afzonderlijke afvalstroom ingezameld en verwerkt. Uit deze afvalstroom worden de nuttige stoffen stikstof en fosfaat gewonnen. De proef moet aantonen dat verwerking van urine op industriële schaal mogelijk is. Het is voor het eerst dat de mogelijkheden van gescheiden sanitatie op deze schaal worden onderzocht. De eerste aanlevering voor de proef komt van Schering-Plough (Moeders voor Moeders) en van het publieksevenement WK Vierspannen in Beesd.

GMB - actief op het gebied van water, energie en bodem - en Waterschap Rivierenland voeren de grootschalige pilot uit onder de naam 'Betuwse Kunstmest'. Hiervoor wordt in Tiel een verwerkingsinstallatie ingericht die gedurende de pilot van zes tot negen maanden ongeveer een miljoen liter humane urine zal verwerken. De urine wordt ondermeer geleverd door NV Organon (Moeders voor Moeders), tegenwoordig Schering-Plough. Uit de urine is door Schering-Plough het vruchtbaarheidshormoon hCG gewonnen. Na verwerking wordt de urine aan GMB en Waterschap Rivierenland ter beschikking gesteld. Ook op andere plaatsen in Nederland wordt urine meer en meer gescheiden ingezameld. En bijvoorbeeld ook bij grootse evenementen, zoals het WK Vierspannen en de Landgoedfair begin september in Beesd, waar zo'n 100.000 bezoekers worden verwacht. Ook deze urine zal in de nieuwe installatie worden verwerkt. Bij de pilot zijn ook Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) en Lettinga Associates Foundation (LeAF) betrokken als kennis- en onderzoekspartners.

Scheiding bij de bron

Gescheiden sanitatie maakt de zuivering van huishoudelijk afvalwater efficiënter en levert nuttige reststoffen op. De urine vormt namelijk slechts 1 procent van het totale afvalwater. Deze relatief kleine stroom zorgt echter wel voor 85 procent van de stikstof en 45 procent van het fosfaat in het afvalwater. Door scheiding bij de bron - het toilet - kan deze afvalstroom beter en efficiënter verwerkt worden. Uit de urine worden ammoniumsulfaat en struviet gewonnen. Beide stoffen dienen als grondstof voor kunstmest.

Verbetering kwaliteit waterketen

Als verwerking van urine op grote schaal haalbaar en rendabel blijkt, zal dit een doorbraak betekenen met betrekking tot gescheiden sanitatie. Waterzuiveringen zullen door een evenwichtiger mix van afvalstoffen beter renderen en eerder aan de Europese eisen kunnen voldoen. Bovendien zal de kwaliteit van het gereinigde water nog verder verbeteren. Voor de productie van stikstof- en fosfaathoudende meststoffen zullen minder energie en schaarse delfstoffen - denk aan de uitputting van fosfaatertsen - nodig zijn. Alle betrokken partijen willen met de pilot nadrukkelijk een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de waterketen. Ook mens en milieu zijn er zeer bij gebaat als dit haalbaar blijkt te zijn.
Naar verwachting zullen de resultaten van de pilot eind 2009 bekend worden. Als de proef slaagt, is GMB voornemens om een definitieve verwerkingsinstallatie te bouwen.

© Waterschap Rivierenland - Proclaimer

Naar boven