Gemeente Zijpe


2008-08-27 Gemeenteraad geïnformeerd over stand van zaken PALLAS reactor Petten
.

Op 26 augustus jl. heeft Bob van der Schaaf, projectleider PALLAS van NRG een toelichting gegeven aan de gemeenteraad van Zijpe over de huidige stand van zaken en de belangrijkste ontwikkelingen van PALLAS, de nieuwe reactor die in de periode na 2015 de Hoge Flux Reactor in Petten vervangt. Onder meer de benutting van het koelwater uit de reactor kwam aan de orde.

NRG onderzoekt de mogelijkheden voor een duurzame benutting van het koelwater uit de PALLAS-reactor. Er is een aantal voorwaarden verbonden aan het hergebruik van het koelwater uit PALLAS, aangezien de warmteopbrengst gering is en fluctueert door de onderhoudsstops. NRG evalueert op dit moment wat de mogelijkheden zijn om de warmte uit de reactor zo efficiënt mogelijk op te vangen. Ook moeten klanten gevonden worden die de warmte van het koelwater nuttig kunnen gebruiken.

Huidige stand van zaken
Op dit moment zijn er nog drie partijen in de race voor de bouw van PALLAS; Areva (Duitsland), INVAP (Argentinië) en KAERI (Zuid Korea). Dit najaar buigt NRG zich over de concept-ontwerpen, waarna begin 2009 wordt bepaald welk bedrijf PALLAS gaat bouwen. Het conceptontwerp voor PALLAS moet er vervolgens eind 2009 zijn. Aangezien er met de bouw van PALLAS een investering van ongeveer 250 miljoen is gemoeid is NRG tegelijkertijd op zoek naar investeerders. Ook is het vergunningstraject dat nodig is voor de daadwerkelijke bouw al gestart.
Specifieke eisen PALLAS
NRG stelt specifieke en gedetailleerde eisen aan het ontwerp van PALLAS. Bijvoorbeeld ten aanzien van optimale flexibiliteit in mogelijkheden voor productie van medische isotopen, hoogwaardig materiaalonderzoek en het testen van de kwaliteit van reactoronderdelen. Het ontwerp moet daarom voorzien in een flexibele reactorkern en in de mogelijkheid om productie- en onderzoeksactiviteiten parallel uit te voeren. Dit zal niet alleen een hogere productiviteit opleveren, maar eveneens bijdragen aan brandstofbesparing en vermindering van de afvalproductie. Waarom PALLAS?
Vandaag de dag speelt er op het gebied van energie, gezondheid en milieu een aantal ontwikkelingen. Alternatieve energievormen, zoals kernenergie, zijn steeds noodzakelijker aangezien fossiele brandstoffen opraken. Er is een toenemende vraag naar nucleaire medicijnen voor diagnostiek en therapie vanwege de toenemende levensstandaard van de wereldbevolking en de vergrijzing van de samenleving.
Het klimaat is veranderlijk, mens en dier willen een veilige en duurzame omgeving om in te leven. De belangrijkste vragen daarbij zijn: hoe kunnen we op een duurzame manier voorzien in de stijging van de energievraag, hoe kunnen we meer en effectievere medicijnen produceren en hoe kunnen we een gezond leefklimaat behouden voor mens en dier.
NRG levert op dit moment al een bijdrage aan het oplossen van deze vraagstukken. Dit doet NRG o.a. door:

- onderzoek voor en ontwikkeling van de vierde generatie, duurzame en inherent veilige, kerncentrales;

- verkorting van de opslagduur van restafval;
- levensduurverlenging bestaande reactoren;
- materialenonderzoek en het ontwikkelen en testen van reactoronderdelen t.b.v. fusiereactor ITER die momenteel wordt gebouwd in Frankrijk;

- betere benutting splijtstof in bestaande centrales;
- productie en ontwikkeling van isotopen voor medische en technische doeleinden.
De PALLAS reactor is een onmisbare faciliteit om ook in de toekomst te kunnen voorzien in de Europese behoefte aan nucleair onderzoek en medische isotopen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NRG Communications. Leontien Zuurbier, Telefoon 0224 56 80 50 of zuurbier@nrg.eu.