OSB: Voorkom onvelilige gebouwen voor glazenwassers

27/08/2008 12:35

OSB

Als de glazenwasser bij een gebouw niet volgens de stand van de techniek zijn werk kan doen, behoort het gebouw aangepast te worden. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar vonnissen door arbiters van de Raad van Arbitrage (RvA) en het Garantie Instituut Woningbouw (GIW). Als het gebouw niet normaal te bewassen is, moet de ontwikkelaar ófwel voorzieningen aanbrengen, ófwel het gebouw bouwkundig aanpassen. Het loont dus de moeite om al in de bouwaanvraag een toets op te nemen of een gebouw op een normale manier te bewassen is. Dat bespaart veel geld en moeite achteraf.

In de praktijk worden in het ontwerp van een gebouw de voorzieningen voor de glazenwasser nogal eens vergeten. De vereniging van eigenaren of individuele gebruikers kunnen dan - meestal tegen de ontwikkelaar van een gebouw - een zaak aanspannen bij de RvA of het GIW. Vrijwel altijd met succes. Daarom pleit de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) voor een toets vooraf: dat bespaart alle partijen geld, tijd en ergernis en maakt de werksituatie voor de glazenwassers een stuk veiliger.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Aboma+Keboma, bureau voor veiligheid van mens en materieel. Het bureau concludeert dat de regelgeving voor veilig onderhoud heel belangrijk is in het vonnis. "In situaties waarbij in het ontwerp niet voldoende rekening is gehouden met de mogelijkheid om ramen op eenvoudige wijze en tegen redelijke kosten te wassen, wordt de ontwikkelaar veroordeeld tot het aanbrengen van voorzieningen of het aanpassen van het gebouw. Het uitgangspunt daarin wordt gevormd door de brancheafspraken over veilig en gezond glazenwassen. Dit betekent in de praktijk dat de glazenwasser hierdoor zijn werk veiliger kan uitvoeren", aldus projectleider Jack Berkhout, veiligheidskundige bij Aboma+Keboma.

Berkhout stelt verder dat de vonnissen erg helder en eenduidig zijn. "Er wordt niet gediscussieerd over de werkmethoden. De arbiters stellen dat bewoners en gebruikers van een gebouw ervan uit mogen gaan dat de beglazingen ofwel van binnenuit ofwel van buitenaf op een eenvoudige en veilige wijze en tegen redelijke kosten door henzelf of door een glazenwassersbedrijf te reinigen zijn."

Mark Verhees, coördinator platforms bij de OSB is zeer te spreken over de uitkomst van het onderzoek. "Hieruit blijkt dat de regelgeving voor veilig en gezond glazenwassen ook voor architecten, projectontwikkelaars, bouwondernemers en eindgebruikers van belang is. Zodra een gebouw er staat en de gebreken ervaren worden, is het oordeel van de arbiters immers helder. Het is voor ons een stimulans in ons streven naar een veiliger situatie voor onze leden. Een glazenwasser moet ook gewoon op een veilige manier zijn werk kunnen doen."





http://www.osb.nl