Gemeente Nijmegen

Nijmegen bestrijdt fietsendiefstal met opkopersregister


25/08/2008

De gemeente Nijmegen wil dat winkeliers die tweedehandsfietsen in- en verkopen voortaan meer aandacht besteden aan het bijhouden van een opkopersregister. De politie Gelderland-Zuid controleert de registers door ze te koppelen aan aangiftes van gestolen fietsen. Op die manier wil de gemeente in samenwerking met de politie en winkeliers het aantal fietsdiefstallen verder terugdringen. Uitgangspunt van de campagne is het devies `Zonder heler, geen steler'.

Als een dief een gestolen fiets niet of veel moeilijker kan verkopen aan een fietshandelaar kan dat er toe leiden dat het niet loont om een fiets te stelen. Daarom krijgen alle fietswinkels binnenkort via Bureau Toezicht van de gemeente Nijmegen een gedragscode en een opkopersregister. In de gedragscode staan algemene afspraken over zaken waar winkeliers op moeten letten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet inkopen van fietsen zonder slot en sleutel, het niet repareren van fietsen zonder slot en de registratie van framenummer, persoonsgegevens en sleutelnummers bij het inkopen van fietsen. Ook krijgt iedere winkel een raamposter waarmee de winkelier kan aangeven dat hij alleen eerlijke fietsen verkoopt. In Nijmegen zijn zo'n dertig bedrijven bekend die tweedehandsfietsen opkopen.

De aanpak van de handel in gestolen fietsen is een prioriteit van de gemeente Nijmegen. In 2007 nam het aantal aangiftes van fietsdiefstal weliswaar sterk af, maar de gemeente blijft samen met onder meer de politie Gelderland-Zuid en de fietswinkeliers investeren in een verdere daling in de komende jaren.

Op dinsdag 26 augustus overhandigt burgemeester Thom de Graaf het eerste opkopersregister aan de heer Maarten Akkers, directeur van Jan Kooij Tweewielers. Hij doet dat om 14.30 uur op Plein 1944 bij een grote container met foto's van gestolen fietsen die daar op die dag staat in het kader van een anti-fietsendiefstalcampagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.