Gemeente Loenen aan de Vecht


Lokaal Platform Wonen, welzijn, zorg Loenen

De gemeenten in het SUW-gebied staan voor een grote opgave op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Samen met de provincie, woningcorporaties, welzijnsorganisaties en zorgaanbieders zijn afspraken gemaakt, die vorig jaar zijn vastgelegd in een bestuurlijke overeenkomst. Per gemeente moeten deze afspraken worden uitgewerkt in een Uitvoeringsplan.

Visie en Uitvoeringsplan Wonen, welzijn, zorg.

Vorig jaar heeft de gemeente haar visie op wonen, welzijn en zorg geformuleerd.

Vervolgens is met behulp van een extern bureau het Uitvoeringsplan Wonen, welzijn, zorg opgesteld.

In dit plan is de opgave voor alle betrokken partijen verwoord om in de periode tot 2015 een aantal woningtypen in de gemeente te realiseren. Inwoners zouden dan, ongeacht een eventuele beperking, zo lang mogelijk in de gemeente kunnen blijven wonen. Daarbij moet dan de zorg en het welzijn, dichtbij de mensen die het nodig hebben, ook goed geregeld zijn.

Lokaal Platform

Bij het tot stand komen van het Uitvoeringsplan heeft het Lokaal Platform Wonen, welzijn zorg Loenen een belangrijke rol gespeeld. Dit platform is samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeente, zorgaanbieder Zuwe, woonzorgcentrum ´t Kampje, woningbouwvereniging Vecht & Omstreken, woningstichting WUTA en Stichting Welzijnsbevordering Ouderen Loenen (SWOL). De Wmo-Raad is adviserend lid en de in onze gemeente werkzame huisartsen zijn agendalid.

Het Lokaal Platform heeft als hoofddoel aan bewoners in de gemeente Loenen een goed pakket van diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg te bieden. Wat het Platform allemaal doet:
* Ontwikkelingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg bijhouden
* Ontwikkelen en stimuleren van projecten en initiatieven
* Samenwerking bevorderen tussen organisaties
* Adviezen geven aan de gemeente over de verdere ontwikkeling van ´wonen, welzijn zorg´ en met diverse organisatie overleggen om diensten te verbeteren.

De partijen die aan het Platform meedoen hebben hun afspraken vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Jaarlijks stelt het Platform een Activiteitenplan op. In het plan voor 2008 zijn als actiepunten onder andere opgenomen:
* onderzoeken van de haalbaarheid van een woonservicezone in Loenen a/d Vecht, met als centrum hiervan woonzorgcentrum ´t Kampje
* betrokkenheid bij het formuleren van een woonvisie voor de gemeente

* versterking welzijn