Ministerie van Defensie

ACTUEEL

27-08-2008 09:24

NEDERLAND STEUNT AANDACHT VOOR PROVINCIES ZUID-AFGHANISTAN

De gouverneurs van de vier zuidelijke provincies in Afghanistan roepen de centrale regering op meer aandacht te besteden aan het oplossen van problemen in het zuiden van het land. Dat bleek zaterdag op een conferentie van de gouverneurs van de provincies Uruzgan, Zabul en Kandahar met de Afghaanse ministers van Onderwijs en Plattelandsontwikkeling en Wederopbouw.

De conferentie, die plaatsvond in de stad Kandahar, was een initiatief van het door Nederland gesteunde Onafhankelijk Directoraat voor Lokaal Bestuur (IDLG). Zij zet zich in voor het versterken van het lokale bestuur in de Afghaanse provincies. Doel van de bijeenkomst was aandacht te vestigen op de problemen van de bestuurders in de zuidelijke provincies.

Ook Nederland vindt het van belang dat de regering in Kabul oog blijft houden voor de problematiek in Uruzgan en de andere provincies in het zuiden. Een goede samenwerking tussen de centrale regering en bestuurders op lokaal niveau is essentieel voor de opbouwactiviteiten in de provincies.

De eerste prioriteit van de gouverneurs is het verbeteren van de veiligheidssituatie. Zij wezen op de gevaren die Afghaanse burgers lopen als zij over de weg reizen. Ook is er een tekort aan goed opgeleide ambtenaren.

Minister van Onderwijs Atwar vroeg de gouverneurs op zijn beurt de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, door onder meer scholen te (her)openen. Hij riep hen op daartoe met concrete plannen te komen.