Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Talent tegen ervaring nog tot zaterdag in Krasnapolsky in Amsterdam

In Amsterdam wordt op dit moment het NH Chess Tournament gespeeld. In dit toernooi nemen talentvolle jonge spelers het op tegen ervaren grootmeesters. De laatste jaren zien we in de schaakwereld de trend dat de jeugd de gevestigde namen van weleer naar het tweede plan verdrijft. In het toernooi in Amsterdam wordt dat wel heel sterk benadrukt. Na zes van de tien ronden heeft de jeugd een voorsprong genomen van 21½ tegen 8½. Vooral de Chinees Wang Yue (6 uit 6) en de Bulgaar Cheparinov (5 uit 6) doen het goed. De Nederlanders Stellwagen en L'Ami zitten in de buurt van de vijftig procent.

Bij de ervaren spelers valt vooral het matige resultaat van de voormalige wereldkampioenskandidaat Arthur Jussupov op. Met 1 uit 6 blijft hij ver achter bij zijn voormalige kunnen. De 77-jarige Viktor Korchnoi is de enige ervaren speler die tot de zesde ronde een partij wist te winnen.

Het NH Chess Tournament wordt gespeeld in Hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam. De ronden beginnen om 13.30 uur, de slotronde op zaterdag echter al om 12.00 uur. De toegang is gratis en er is dagelijks commentaar. Alle informatie treft u aan op de toernooisite.
---