Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Vakantiewerkers ontvangen certificaat voor inzet

Dagelijks bestuurder Michel de Visser heeft een werkbezoek gebracht aan jongeren die in juli en/of augustus vakantiewerk hebben verricht in Kralingen-Crooswijk. Deze zomer zijn in totaal 60 jongeren via Stichting Vak & Werk aan de slag geweest om bijvoorbeeld gevels te schilderen, heggen te snoeien of buurtcentra op te knappen.

Het gaat om schoolgaande jongens en meiden in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar, die via dit project op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met verschillende werkzaamheden. Zij doen hierdoor concrete werkervaring op en worden na afloop voor hun inzet beloond met een certificaat. Dit certificaat kunnen zij weer gebruiken in hun zoektocht naar ander werk.

Michel de Visser is goed te spreken over het initiatief van Stichting Vak & Werk. Hij heeft gezien dat de jongeren goed werk verrichten. Zo heeft hij bij werkzaamheden aan het groen in de Sophiastraat een certificaat uitgereikt aan de 16-jarige Ismaël. Deze Mavo 4 leerling uit Crooswijk wil na zijn examen verder leren in de economie, maar vindt het leuk om tijdens de zomer heggen te snoeien. Het is de tweede keer dat hij op deze manier vakantiewerk doet.

Na tenminste 4 weken vakantiewerk ontvangen de jongeren, net zoals Ismaël, een certificaat waarin staat welke werkzaamheden zij hebben verricht.

Ook de 15-jarige Giancarlo is enthousiast over zijn vakantiewerk. Deze 3 vmbo leerling werd tijdens het herplaatsen van plafondplaten in buurtcentrum De Branding door Michel de Visser verrast met een certificaat. Tijdens de schilderwerkzaamheden is hij erachter gekomen dat het witten van een plafond lastiger is dan hij van tevoren had gedacht. Het is geen kwestie van even een roller over het plafond halen, omdat de strips tussen de platen niet mee geverfd mogen worden. Na het harde werken van verschillende groepjes jongeren is het plafond in De Branding weer goed opgeknapt.

De jongeren kunnen werkervaring opdoen in schoonmaken, groenonderhoud, klussen, schilderen en administratie. Giancarlo is aan de slag geweest met het plafond van een buurtcentrum.

Tot slot bracht Michel de Visser ook een bezoek aan twee jongens die een divers gekleurde gevel aan de Rakstraat overschilderen met beige verf. Deze jongens waren ook betrokken bij het witten van het plafond in het buurtcentrum, maar doen ter variatie ook schilderklussen op straat. Net zoals de andere jongens doen zij dit werk om meer ervaring op te doen, een paar weken nuttig bezig te zijn en tegelijkertijd wat geld te verdienen. Bovendien is het gezellig om met een groepje jongeren de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast is het vakantiewerk goed voor het zelfvertrouwen van de deelnemers.

Dat het project werkt, blijkt wel uit het enthousiasme van (oud)deelnemers. Het is geen uitzondering dat jongeren zich, zoals de 16-jarige Ismaël, voor een tweede of derde keer opgeven voor het vakantiewerk. Of dat zij hun vrienden en broers aansporen om de volgende zomer ook mee te doen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de jongeren, gesteund en gemotiveerd door de werkervaring die zij bij dit project opdoen, zelfstandig vakantiewerk of een bijbaan in het weekend kunnen vinden.