Gemeente Zwolle

Vragen inzake fel uitslaande brand restaurant "El Toro" en de eventuele oorzaak een 'hennepkwekerij'

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 25-08-2008

Betreft: artikel 45 vragen Swollwacht inzake Fel uitslaande brand restaurant "El Toro" en de eventuele oorzaak een "hennepkwekerij"

Geacht college,

De Swollwachtfractie is erg geschrokken toen ze hoorden, van de fel uitslaande brand in de historische binnenstad van Zwolle, waarbij het Argentijns restaurant "El Toro" aan de Melkmarkt helemaal is uitgebrand, evenals de drie etages, die zich boven het restaurant bevonden. Deze fel uitslaande brand aan de achterkant van het restaurant kon door de brandweer dusdanig geïsoleerd worden dat het niet oversloeg naar dicht op elkaar staande panden in het historische hart van de stad. Er mag van geluk worden gesproken, dat er bij deze verwoestende brand géén slachtoffers zijn gevallen.

In dagblad De Stentor van maandag 25 augustus 2008 las onze fractie ondermeer de volgende krantenkoppen:


* 'De Zwolse binnenstad is aan een ramp ontsnapt. Bij het blussen en het ontruimen van de omringende panden ontdekten de politie meerdere etages met hennepkwekerijen'.
* Hennepplantages mogelijk oorzaak brand.

* Preventieve controle is lastige materie.

* Wonder dat het zo goed is afgelopen.

Het is de Swollwachtfractie bekend, dat het kweken van hennep valt onder de Opiumwet. Tevens is het onze fractie bekend, dat enige jaren geleden, t.w. op zaterdag 3 april 2004 een hennepkwekerij achter het keukentje van appartementen tussen Diezerstraat en Nieuwstraat de oorzaak was van de brand bij bruidsmodezaak Cabral.

De huidige ontwikkelingen op het gebied van hennepteelt baren de Swollwachtfractie enorme zorgen. Onze fractie wenst van het College dan ook antwoord c.q verduidelijking te krijgen op de volgende vragen aangaande hennepkwekerijen.


1. Is het uw college bekend, of de mogelijkheid aanwezig is, dat er in de historische binnenstad van Zwolle meerdere bovenverdiepingen - die voor opslag etc. in gebruik zijn - mogelijk worden gebruikt voor hennepteelt?
2. Is de problematiek omtrent de hennepteelt in Zwolle reeds in kaart gebracht? (zie bijlage bericht van website Regiopolitie IJsselland medio 2007). Zo ja, wat zijn uw vervolgstappen?
3. Welke concrete acties worden en werden genomen om de aanwezigheid van hennepkwekerijen te bestrijden, c.q. te voorkomen?

Bent u met ons van mening, dat mocht er nog niets in kaart gebracht zijn, dit z.s.m. dient plaats te vinden en dat er met directe ingang snel en adequaat tegen deze problematiek dient te worden opgetreden? Het kan / mag toch niet zo zijn, dat nog meer panden in onze prachtige historische binnenstad door deze illegale praktijken verloren gaan.

Graag verneem ik van u spoedig de antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Trudy Kistemaker, raadslid Swollwacht.
Fred Eikelboom, fractievoorzitter Swollwacht

Bijlage: kopie bericht betreffende hennepkwekerijen Regiopolitie IJsselland.

BIJLAGE:

Medio 2007 berichtte de Regiopolitie IJsselland op hun website het volgende:

Hennepkwekerijen
In de regio IJsselland is een aantal coffeeshops waar softdrugs verkocht mogen worden ('gedoogd' worden). De aanvoer van softdrugs vindt plaats via de achterdeur en is illegaal. Dit betekent in de praktijk dat hennepkwekerijen verboden zijn. Ze zorgen in een woonwijk voor verloedering (overlast, stank). Daarnaast leveren hennepkwekerijen ernstig brandgevaar op vanwege de manier waarop diefstal van stroom wordt gepleegd. Om de hennepteelt goed aan te kunnen pakken, is eerst de problematiek in kaart gebracht. De informatie over hennepplantages die binnenkomt, wordt onderzocht. Daarbij worden ook de lijnen die achter de hennepteelt zitten (illegale handel en de personen die zich daarmee bezighouden) in beeld gebracht. Als er aanwijzingen zijn dat ergens een hennepkwekerij is gevestigd, wordt snel en adequaat tot ontmanteling van die kwekerij overgegaan.

Bron: Raadsgriffie

Datum van 26-08-2008 tot 25-02-2009