Consumentenbond
---
22 augustus 2008
Minder zout in brood
Als de plannen van de bakkerijsector en minister Klink van
Volksgezondheid doorgaan, zit er vanaf 2009 minder zout in brood. In
de nieuwe Warenwet gaat de maximale hoeveelheid zout in brood omlaag,
van 2,5% naar 2,1%. De Consumentenbond pleit al lange tijd voor minder
zout in levensmiddelen. De bond ziet de maatregel als een belangrijke
eerste stap, maar pleit wel voor verdere verlaging naar 1,8% in 2011.
Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat op termijn kan
leiden tot een beroerte of hartinfarct. In alledaagse levensmiddelen
zit echter al zo veel zout dat de consument zich onmogelijk aan het
overheidsadvies van maximaal 6 gram zout per dag kan houden.
Niet voldoende
Alleen het verlagen van het zoutgehalte in brood is niet voldoende.
Daarom moeten er ook concrete voorstellen komen voor verlaging van het
zoutgehalte in andere belangrijke productgroepen (kaas, vleeswaren,
groenten uit pot of blik, kant-en-klaarmaaltijden, snacks). Als dat
stapsgewijs gebeurt, valt dat qua smaak niet of nauwelijks op.
Daarnaast pleit de Consumentenbond voor een stoplichtsysteem waarbij
met kleuren wordt aangegeven of een product weinig, matig of veel
zout bevat.