Rechtbank Zutphen


Twaalf jaar gevangenisstraf voor moord op Zutphenaar

Zutphen, 20 augustus 2008 - De rechtbank veroordeelt de 31-jarige verdachte voor de moord op een 39-jarige Zutphenaar tot twaalf jaar gevangenisstraf.

De rechtbank acht bewezen dat de man op 1 maart 2008 te Zutphen het slachtoffer opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht, door hem met een mes in de halsstreek te steken.

Door de verdediging van de verdachte was vrijspraak bepleit. De verdachte zou het niet met voorbedachten rade hebben gedaan. Hij zou gehandeld hebben uit noodweer en uit psychische overmacht.

Voorbedachten rade
De rechtbank is het niet eens met die standpunten. Verdachte heeft voor de moord tegen diverse mensen gezegd dat hij "iemand" of het slachtoffer zou neersteken of doodmaken. Vervolgens heeft hij ook tussen het pakken van de messen en het neersteken van het slachtoffer de tijd gehad om zich te beraden op zijn voorgenomen besluit. De rechtbank acht het niet aannemelijk dat hij de messen alleen had meegenomen om zich te verdedigen.

Geen psychische overmacht
Tijdens de zitting verklaarde de verdachte dat het "hij of ik" was. De verdachte werd bedreigd door het slachtoffer. Dit zou zoveel angst en paniek hebben veroorzaakt bij de verdachte, dat het doodsteken van het slachtoffer het onmiddellijke gevolg zou zijn van die bedreigingen.

De rechtbank oordeelt dat de drang om het slachtoffer neer te steken niet in verhouding staat met de eerder aan de verdachte geuite bedreigingen. De situatie was niet zo dat de verdachte aan deze drang geen weerstand had hoeven te bieden. Eerder die dag liep de verdachte samen met het slachtoffer naar de supermarkt om een paar biertjes te halen. Daarna voerden ze telefoongesprekken die geen bedreigende sfeer hadden.

LJ Nummer

BE8789

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 20 augustus 2008 Naar boven