Voedingcentrum
Spekvet is niet vergelijkbaar met visvet
Voor de echte vleesliefhebbers was er onlangs goed nieuws. Spek zou
minstens zo gezond zijn als vis, door de gunstige verhouding tussen
omega 3- en 6 vetzuren. Het Voedingscentrum moet het gerucht helaas
wat nuanceren. Vlees is gezond, maar het bevat niet dezelfde vetzuren
als vis. Daarbij is de verhouding tussen omega 3 en omega 6
(linolzuur) voor de gezondheid minder belangrijk. Het gaat erom dat je
van beiden voldoende binnen krijgt.
Visvetzuur
Omega-3 (ALA, EPA en DHA) zijn onverzadigde vetzuren.
Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) komen vrijwel
uitsluitend in vis voor, met name de vette varianten zoals haring of
makreel. Visvet heeft vooral effect op acute hartsterfte. Het is
daarom met name goed voor mensen die al eerder een hartinfarct hebben
doorgemaakt of de kans op een hartinfarct willen verkleinen. Verder
bevat vis belangrijke mineralen zoals jodium en selenium en is het een
goede bron van eiwitten. Om te profiteren van het speciale vet in vis,
is het belangrijk om twee keer per week vis te eten, waarvan tenminste
een keer per week vette vis.
Linolzuur
Omega-6 (linolzuur) behoort samen met alfa-linoleenzuur (ALA) tot de
essentiële vetzuren, omdat ze een speciale functie hebben en het
lichaam ze niet zelf kan maken. Linolzuur zit onder meer in
plantaardige oliën, margarine en dierlijke vetten. We krijgen dat
doorgaans voldoende binnen. Omega-3 krijg je daarentegen minder
vanzelfsprekend binnen, omdat deze vetzuren vooral in vis zitten.
Geen visliefhebber?
Het lichaam maakt zelf ook visvetzuren aan uit alfa-linoleenzuur
(ALA). ALA komt voor in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in
walnoten. In kleine hoeveelheden zit het ook in vlees en in groene
bladgroenten. Het aanmaken van visvetzuren verloopt alleen niet altijd
optimaal. Waarschijnlijk heeft een ALA-rijke voeding daarom niet
hetzelfde effect als vis eten. Visoliecapsules kunnen een goed
alternatief bieden om toch profijt te hebben van de gezonde visvetten.
Vlees is geen vis
Vlees is ook gezond. Zo is varkensvlees rijk aan eiwit, B-vitamines en
mineralen zoals zink. Voorkeur hebben de magere varianten, omdat deze
weinig verzadigd vet bevatten. Spek is met name rijk aan verzadigd
vet. Het bevat wat ALA, maar geen EPA en DHA. Spekvet is daarom niet
vergelijkbaar en ook geen alternatief voor visvet.