Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Rijbewijs beginnend bestuurder ingevorderd

Publicatiedatum: 19-8-2008 11:04:50

ARNHEM - Een motorrijder van het regionale Verkeershandhavingsteam heeft maandagavond 18 augustus op de John Frostbrug het rijbewijs van een 21-jarige Arnhemmer ingevorderd. Op de A325, ter hoogte van het Ohragebouw, viel het rijgedrag van de beginnend bestuurder al op. Hij reed met hoge snelheid richting het Gelredome en daarna verder richting de binnenstad. Na een trajectmeting binnen de bebouwde kom werd de gemiddelde snelheid van de automobilist vastgesteld op 112 km/u. De toegestane maximumsnelheid is 50 km/u. Ook reed de beginnend bestuurder door rood. Op de Parkweg werd de man staande gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij een bekeuring voor het rijden door rood kreeg. Bij een overschrijding van 50 kilometer of meer van de toegestane maximumsnelheid wordt het rijbewijs van een bestuurder ingevorderd. Justitie beslist over teruggave van het rijbewijs.
(08-115515)

Iedereen die op of na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs heeft gehaald, wordt automatisch een beginnend bestuurder. Bepaalde verkeersovertredingen worden dan geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Wie binnen 5 jaar drie zware overtredingen op zijn of haar naam krijgt, zal geconfronteerd worden met een schorsing van het rijbewijs. De overtredingen die worden geregistreerd zijn: o bumperkleven;
o ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/uur te hard/op autosnelwegen meer dan 40 km/uur te hard);
o het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer; o veroorzaken van materiële of immateriële schade door onjuiste naleving van de verkeersregels;
o het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Veertig overtreders bij roodlichtcontrole

Publicatiedatum: 19-8-2008 11:04:07

ARNHEM - Het regionale Verkeershandhavingsteam heeft maandag 18 augustus op diverse plaatsen een roodlichtcontrole uitgevoerd. Op de kruising Apeldoornseweg met de Weg achter de Begraafplaatsen zijn tussen 7.15 en 8.15 uur 215 passanten gecontroleerd. Twaalf bestuurders reden door rood en krijgen een bekeuring thuisgestuurd. Van 9.30 tot 15.00 uur zijn op de kruising Huissensestraat met de Zuringstraat 700 passanten gecontroleerd. 28 Personen reden door rood en krijgen een bekeuring thuisgestuurd. (08-115317 / 08-115369)

Door rood rijden is één van de vijf speerpunten waarop de het Verkeershandhavingsteam extra controleert. `Nog even een stoplichtje pakken' kan namelijk dramatische gevolgen hebben. Verkeerslichten staan op gevaarlijke of drukke kruisingen en zijn strak ingeregeld om het verkeer zo vlot mogelijk door te laten stromen. `Doorrijders' die het gaspedaal wat dieper intrappen om nét door rood te schieten, lopen het risico om geconfronteerd te worden met bestuurders die nietsvermoedend bij groen licht optrekken. Gaat het mis, dan levert het niet alleen de bekende beelden op van totaal verwrongen autowrakken, maar vaak ook (zwaar)gewonde verkeersdeelnemers.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---