Gemeente Aalten


Stand van zaken realiseren biogasinstallatie

De Biogasvereniging Achterhoek (BVA), een coöperatieve vereniging van agrarische ondernemers, wil in de Achterhoek een collectieve biogasinstallatie realiseren.
In deze installatie zal elektriciteit worden opgewekt uit dierlijke mest en co-vergistingsmateriaal zoals snijmais en kuilgras. De geproduceerde elektriciteit is genoeg voor het jaarlijks verbruik van ruim 9.000 huishoudens. Door de BVA wordt al geruime tijd gewerkt aan een plan voor het realiseren van zo'n installatie en tevens zijn zij op zoek naar een geschikte locatie. We krijgen de laatste tijd veel vragen over de ontwikkelingen rondom het realiseren van een biogasinstallatie in onze gemeente. Daarom geven wij u kort de stand van zaken weer.

Vijf locaties onderzocht
Wij hebben het rapport `Plan-MER Biovergistingsinstallatie Achterhoek' opgesteld. In dit rapport zijn locaties onderzocht die op uiteenlopende milieuthema's zijn getoetst, zoals waterhuishouding, verkeer, geluid, luchtkwaliteit en cultuurhistorie/landschappelijke inpassing. Er zijn vijf locaties onderzocht: Vierde Broekdijk in Aalten (uitbreiding huidige bedrijventerrein), Bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld, een locatie aansluitend aan het bedrijventerrein Hofskamp in Varsseveld (vrijkomende agrarische bedrijfslocatie), een locatie aan de Vragenderweg in Aalten en het bedrijvenpark De Laarberg in Groenlo. In het rapport is per locatie en per milieuaspect een beoordeling gegeven over de effecten van het realiseren van een biovergistingsinstallatie.

Advies commissie voor de m.e.r.
Het rapport hebben wij ter advisering voorgelegd aan de commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.). Deze commissie heeft aangegeven dat zij eerst de BVA in de gelegenheid willen stellen aanvullende informatie te leveren. Zodra deze informatie beschikbaar is brengt de commissie een advies uit (naar verwachting in september). Zodra dit advies is afgerond en de BVA (formeel) heeft aangegeven dat zij een biovergistingsinstallatie binnen de gemeente Aalten wil vestigen doen wij de gemeenteraad een locatievoorstel. Als de gemeenteraad akkoord gaat met een locatievoorstel moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Op dat moment start de formele inspraak- en/of bezwaar- en beroepsmogelijkheden tegen de plan-m.e.r. Uiteraard houden wij u hiervan op de hoogte.