Paradox arbeidsmarkt dwingt MKB tot strategisch belonen


DEN HAAG, 20080818 -- Recente salarisgegevens laten zien dat de salarisstijgingen in Nederland in de eerste helft van 2008 lager uitkomen dan in 2007. Dat lijkt een logische reactie op de huidige economische ontwikkelingen. Op deze manier spelen werkgevers in op eventueel moeilijkere tijden. Maar lagere salarissen maken banen ook minder aantrekkelijk voor (potentiële) medewerkers. En dit is een probleem. Het is namelijk nog steeds zo dat er grote tekorten op de arbeidsmarkt zijn en dat werkgevers met veel vacatures zitten die moeilijk vervulbaar zijn.

Wat betekent deze paradox op de arbeidsmarkt voor het MKB? Uit onderzoek van Eprom in 2007 bleek dat het MKB minder betaalde dan grotere werkgevers, maar dat zij dit lagere salaris uitstekend kon opvangen door een sfeervolle en plezierige werkomgeving te bieden. De vraag is nu wat voor effect de dreigende economische recessie op de beloning in het MKB zal hebben. Komen de beloningen in het MKB nog meer onder druk te staan? Of is het zo dat het MKB minder hard getroffen wordt omdat de salarissen al relatief lager waren dan bij grotere werkgevers? En zijn de goede werksfeer en de plezierige werkomgeving nog voldoende om het lagere salaris te compenseren? In welke mate wordt er in 2008 druk gelegd op het MKB om een strategische positie in te nemen als het gaat om haar beloningsvraagstukken?

Om antwoord te krijgen op dit soort vragen doet Eprom, in samenwerking met MKB Nederland, dit jaar weer onderzoek naar de beloning in het MKB door middel van het MKB-Benchmark Onderzoek 2008. Dit onderzoek staat geheel online op www.loonmanager.nl. In november 2008 zullen de resultaten worden gepubliceerd in Ondernemen van MKB Nederland.
Eprom doet op dit moment, in samenwerking met Kluwer, tevens onderzoek naar de beloning van Financieel Specialisten (Kluwer Financieel Management) en, vanaf 1 september 2008, naar de beloning van Bestuurders in de zorgsector (Kluwer Zorgmarkt). De resultaten hiervan worden in oktober 2008 resp. in januari 2009 verwacht.

Eprom organisatie adviseurs
Wij zijn als organisatie adviseurs gespecialiseerd in resultaatgerichtheid en beloningsvraagstukken. Bij organisatieadvies richten wij ons op het versterken van personeelsprestaties en het goed in balans brengen van beloning met feitelijke toegevoegde waarde van medewerkers voor hun organisatie.
Wij bestaan sinds 1991, zijn gevestigd in Den Haag en werken voor:
- grote ondernemingen zoals CORUS, KPN, ABN AMRO, AKZO NOBEL, SMURFIT KAPPA en KLM
- gemeenten en provincies
- zorginstellingen
- bedrijven in het MKB-segment.
Eprom heeft momenteel een omvang van twaalf adviseurs.
Meer informatie is te vinden op www.eprom.nl/