Ingezonden persbericht


Collectanten gezocht!!!!!

In de week van 18 tot en met 24 augustus houdt de NCFS (Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting) t.b.v. het Christinafonds een huis-aan-huiscollecte voor Cystic Fibrosis in Leiden.

U kunt u aanmelden bij: NCFS tel: 035-6479257 of Cobi Zuiderwijk tel: 079-3238583

Op zaterdag kunt u ook collectanten op de Leidse markt verwachten en op donderdagavond in de Haarlemmerstraat.

Een aantal familieleden en verwanten van mensen met Cystic Fibrosis (CF) houden deze collecte uiteraard met toestemming van de gemeente.

De opbrengst van deze collecte zal geheel worden ingezet voor medische onderzoeken om de kwaliteit en de lengte van leven van voor mensen met CF te verbeteren.

Wat is Cystic Fibrosis
CF is een erfelijke en ongeneselijke ziekte. Bovendien is het de meest voorkomende erfelijke aandoening die er bestaat.

Bij ons allemaal maken onze lichaamsklieren slijm aan. Bij mensen met CF is dit slijm taai. Vandaar ook de naam taai-slijm-ziekte.

Slijm zorgt er onder andere voor dat afvalstoffen in het lichaam ook weer worden afgevoerd. Bijvoorbeeld stofdeeltjes en bacteriën die we inademen verwijderen we weer door onder andere onze neus te snuiten (slijm). Verder zorgt het slijm ervoor dat vetverteringsstoffen (enzymen) van de alvleesklier naar de dunne darm gaan. U kunt zich misschien voorstellen dat dit taaie slijm ingrijpende gevolgen heeft op de werking van de verschillende organen. Door de taaiheid ontstaan er namelijk slijmophopingen in de organen. Kinderen/ mensen met CF hebben daarom regelmatig last van steeds terugkerende ontstekingen in verschillende organen. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld luchtweginfecties en verstoppingen van de darmen maar ook littekenvorming en functieverlies in de alvleesklier en de lever. Bovendien hebben de meeste patiënten een groeiachterstand welke voornamelijk wordt veroorzaakt door slechte voedselopname van het lichaam.

Doordat ook de Alvleesklier niet goed werkt hebben veel CF-ers complicaties zoals diabetes/suikerziekte.

U begrijpt dat door al deze klachten hun gezondheid en conditie afneemt. De ernst van de klachten en de levensverwachting is voor iedere patiënt weer anders. Soms kan een orgaantransplantatie een oplossing bieden. Helaas is er nog steeds een groot tekort aan donororganen waardoor onnodig jonge mensen overlijden.

Ondanks intensieve therapie hebben kinderen met CF namelijk een zeer beperkte levensverwachting. Momenteel is de gemiddelde leeftijd rond de 30 jaar.

Wij willen levens redden, helpt u ons mee? Geef dan geld aan de collectanten of maak een bedrag over op het onderstaande bank- of gironummer. Wij danken u bij voorbaat.

Christinafonds van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, te Baarn, Giro 3117936 of Bank: 47.24.60.315 o.v.v inzameling Gemeente Leiden

Note voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u terecht bij mevrouw Cobi Zuiderwijk 079 323 85 83 of 06 48 15 21 96
En www.ncfs.nl
Tel: 035-6479257


---- --