Provincie Limburg

Persberichten

Provincie en gemeenten gaan Romeinse weg traceren en beschermen Convenant Via Belgica

Op zaterdag 16 augustus tijdens het Romeinse weekend (Spectaculum Romanum) in Rimburg is door de Provincie Limburg en 6 gemeenten een convenant getekend over de Via Belgica: de oude Romeinse weg van Boulogne sur Mer naar Keulen. Daarmee verklaarden de Provincie en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf dat ze zich actief willen (blijven) inzetten voor het zichtbaar maken van het Romeinse verleden langs de route van de Via Belgica.

De gemeenten ondertekenden het convenant op perkament met een Romeinse stilus (pen). Gedeputeerde Noël Lebens ging voor de gelegenheid in authentieke Romeinse toga gekleed, die hem door een Romeinse centurion was omgehangen. Noël Lebens: "Het Via Belgica project maakt deel uit van het coalitieprogramma 'Investeren in Steden en Dorpen' van de provincie. Met dit programma willen wij de identiteit van steden, dorpen en wijken verbeteren en een culturele infrastructuur stimuleren waarin ook voor de karakteristieke elementen uit het verleden een plekje is. Het project Via Belgica pas prachtig in onze ambities."

Het Romeins evenement en de ondertekening van het convenant had plaats in Rimburg, aan de Duitse grens met Übach-Palenberg, omdat hier de Romeinse weg het riviertje de Worm oversteekt. De Via Belgica is één van de grote wegen die de uithoeken van het Romeinse Rijk met elkaar verbonden. Daarlangs verplaatsten zich rond het begin van onze jaartelling de legers die een groot deel van Europa veroverden, en in hun kielzog de kooplieden die er de Romeinse cultuur en een zekere welvaart - de 'pax romana' brachten.

Er liggen in Rimburg ook nog resten van een houten brug over de Worm, maar die bleven het afgelopen weekend veilig toegedekt. Zoals trouwens de meeste overblijfselen van de Via Belgica, die door archeologen goed onderzocht en gedocumenteerd zijn maar voor het grote publiek niet altijd zichtbaar. Dat is jammer. Daarom heeft de provincie Limburg in 2006 een plan gepresenteerd. "Via Belgica, verleden op weg naar de toekomst", waarin 14 ideeën staan om de historische weg weer aan de oppervlakte te brengen en voor iedereen zichtbaar te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het restaureren van oude overblijfselen (zoals de Thermen in Heerlen), door het opnieuw bouwen en exploiteren van Romeinse bouwwerken in dezelfde stijl als de oude (het plan voor de Villa Voerendaal), door het aanleggen van informatieborden, 'mijlpalen' en andere elementen langs het tracé, of door het organiseren van evenementen zoals dit Romeinse weekend. Met het tekenen van het convenant zeggen de gemeenten en Provincie toe het project Via Belgica tot uitvoering te zullen brengen.

Tijdens het evenement presenteerden de Duitse gemeenten een soortgelijke ontwikkelingsvisie voor de Via Belgica naar Nederlands voorbeeld. Gedeputeerde Lebens verklaarde dat dit het moment was waar Duitsland, Nederland, en België de handen ineen moeten slaan om er samen een Europees project van te maken en in te dienen bij het Europese fonds voor grensoverschrijdende samenwerking Interreg.

18-8-2008 10:17