D66

Breng de gezondheid van jongeren niet in gevaar

17 augustus 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham vraagt de minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) de gezondheid van jongeren te beschermen. Volgens deskundigen leidt de recente verharding van het drugsbeleid tot meer ongelukken en gezondheidsschade. Van der Ham vindt dat feiten en wetenschappelijk onderzoek in plaats van ideologie centraal moeten staan in het beleid.

Mijden eerste hulp

De laatste jaren treden politie en justitie agressiever op tegen drugsbezit bij jongeren op dancefeesten. Jongeren worden hierdoor vaker gearresteerd en beboet. Volgens onderzoekers en verslavingsinstellingen heeft dit tot gevolg dat jongeren voor de ingang van feesten meer drugs gebruiken, omdat ze bang zijn voor de controle bij de ingang. Ook gaan ze minder snel naar de eerste hulp, omdat ze bang zijn gearresteerd te worden. Van der Ham: "We moeten ervoor waken dat er een ideologische verblinding optreedt. Het hoofddoel van ons drugsbeleid moet blijven dat er zo min mogelijk mensen verslaafd raken en overlijden. De wil tot flinkheid moet geen gevaar opleveren voor onze jongeren."

Grotere gezondheidsrisico's

Het kabinet kiest meer en meer voor repressie en laat de gevolgen buiten beschouwing. Op de vraag of het huidige drugsbeleid leidt tot grotere gezondheidsrisico's en een hoger drugsgebruik laat Justitie in Haarlem vandaag weten: "Dat mensen hun hele voorraad (drugs) in één keer opsnoepen is niet onze verantwoordelijkheid." Van der Ham: "Het beperken van de gezondheidsschade van jongeren heeft de hoogste prioriteit in ons drugsbeleid. Deze onverschilligheid van justitie past daar niet bij."

---