KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

16-8-2008

Olympische Spelen: Ook De Koning en Berkhout zeker van een medaille

In race negen en tien hadden Marcelien de Koning en Lobke Berkhout moeite om hun Australische rivalen bij te houden. Met een vierde en een 16de plaats staan de Nederlanders nog steeds op een tweede plaats in het klassement. Daarmee is het succesvolle zeilduo, met alleen de medal race nog te gaan, in elk geval verzekerd van een bronzen medaille. Goud is theoretisch ook nog mogelijk. Morgen 17 augustus hebben de 470 zeilsters een rustdag en maandag 18 augustus staat de medal race voor deze klasse op de agenda.

Maar een klein uur was er paniek in het Nederlandse kamp. De Italianen Conti en Micol dreigden met een protest tegen de Nederlanders over een situatie op de startlijn van race negen. Volgens De Koning en Berkhout was er geen sprake van een overtreding maar dat moet altijd eerst bewezen worden. En de uitkomst heb je niet in de hand. Zenuwslopende zaak dus.

Marcelien de Koning ijsbeerde heen en weer naast haar boot. Ik sterf nu al duizend doden. Ik kan hier helemaal niet tegen. Als ze het echt doorzetten dan heb ik het niet meer.

Lobke Berkhout stond met haar handen in het haar en zuchtte. Ik had zo graag vanavond willen genieten van dit moment dat we er zo goed bij staan en zeker een medaille hebben. Maar nu hebben we mogelijk een protest.

Er werd koortsachtig overlegd met de regelexpert Leo Pieter Stoel in Nederland. Waarschijnlijk deden de Italianen dat ook over de kansen van hun eigen protest want die kwamen een uur later met de mededeling dat ze het protest niet gingen indienen.

Op dat moment vielen de zeilers elkaar in de armen en veranderde de spanning in uitgelatenheid. Voorzitter van NOC*NSF Erica Terpstra keek toe en was verguld dat het goed uitpakte voor de meiden.

Wij zijn heel blij met dit resultaat, zei Lobke Berkhout uitgelaten. Dit kan zilver worden voor ons. Dat is dan zilver met een gouden randje. Wij zijn niet de echte lichtweer specialisten maar hebben wel geleerd om met dit weer goed te zeilen. We hebben nota bene onze beste wedstrijden gezeild in piel-omstandigheden. En vergeet niet we hebben te maken met een tegenstander in topvorm.

Rechichi en Parkinson uit Australie varen een inderdaad een zeer indrukwekkende serie in Qingdao. Ze maken heel weinig fouten en zijn altijd in de kopgroep te vinden. Hun slechtste resultaat is een negende plaats in tien wedstrijden.