Nederlandse Tafeltennisbond


Weinig opvallende uitslagen in groepsfase olympisch teamtoernooi

BEIJING 2008: Weinig opvallende uitslagen in groepsfase olympisch teamtoernooi
De groepfase van het allereerste landentoernooi ooit bij de Olympische Spelen leverde op basis van de plaatsingslijst weinig verrassende uitslagen op. Alleen Roemenië stuntte bij de dames in groep C, waar Duitsland zich blameerde door alle wedstrijden te verliezen.

China was oppermachtig in de groepsfase van het olympisch landentoernooi. Zowel de mannen als de
vrouwen (op de foto: Wang Nan) wonnen al hun wedstrijden met 3-0. (FOTO: © ITTF / Zao Weizhen)

China kwam zoals verwacht zowel bij de mannen als vrouwen nauwelijks in de problemen en stond alleen hier en daar games af. Alleen de Australiër William Henzell leek tegen wereldkampioen Wang Liqin op weg naar een sensatie. De 'Aussi' pakte de eerste game en nam in de tweede game een 7-2 en 10-8 voorsprong. Wang kwam terug tot 10-10 en voorkwam met heel veel geluk dat Henzell opnieuw een gamepoint kreeg. Wang pakte alsnog de game, maar kwam ook in de derde game met 9-6 achter. Desondanks toonde de wereldtopper zijn klasse en versloeg Henzell alsnog met 3-1.

Japan klopte in groep D reekshoofd Hong Kong duidelijk met 3-0 en komt in de halve finales uit tegen Duitsland dat in groep B alleen tegen Singapore een puntje (3-1) inleverde. Achter de oosterburen was Kroatië, met routinier Zoran Primorac die net als de Zweed Jörgen Persson aan zijn zesde(!) Olympische Spelen deelneemt, ook met 3-1 Singapore de baas. De Kroaten hebben zodoende nog kans op brons.

De flegmatieke Braziliaan Thiago Monteiro zorgde in groep C voor een stunt door de Zuid-Koreaan Ryu Seung Min, olympisch kampioen enkelspel in Athene 2004, met 3-0 (11-3, 12-10 en 11-8) te verslaan. Het hielp de Zuid-Amerikanen verder niet, ze eindigden als laatste. Zuid-Korea werd groepswinnaar.

Nigeria, met Segun Toriola en Monday Merotohun die in het verleden in de Nederlandse competitie voor AA-Drink/FVT speelden, zorgde in een wedstrijd die nergens meer om ging in groep D voor een leuke surprise door Rusland met 3-2 te verslaan.

Heren, Play-offs om brons
vrij 15 aug 03:00 uur: Taiwan - Hong Kong (U)
vrij 15 aug 03:00 uur: Oostenrijk - Kroatië (V) zon 17 aug 04:00 uur: winnaar U - verliezer Y (W) zon 17 aug 04:00 uur: winnaar V - verliezer Z (X) maa 18 aug 08:30 uur: winnaar W - winnaar X (duel om bronzen medaille)

Heren, Halve finales
zat 16 aug 13:30 uur: China - Zuid-Korea (Y)
zat 16 aug 08:30 uur: Duitsland - Japan (Z) (live te zien op de Duitse zender ZDF)

Heren, Teamfinale
maa 18 aug 13:30 uur: Winnaar Y - Winnaar Z

DAMES

Duitsland, met Wu Jiaduo, Elke Schall en Zhenqi Barthel, speelde een dramatisch teamtoernooi in groep C en verloor al haar wedstrijden. Alleen tegen Polen wisten de dames nog een potje te winnen. Hong Kong was in dezelfde groep ongenaakbaar. De verrassing in de groepsfase kwam derhalve op naam van het jonge team van Roemenië dat zowel Duitsland (3-0) als Polen (3-1) versloeg.

Naast Hong Kong maakten ook Zuid-Korea, Singapore (in de groep met Nederland) en uiteraard China hun plaatsing als groepshoofd volledig waar. Deze vier landen wonnen al hun ontmoetingen met 3-0 en stonden slechts games af aan hun opponentes. Japan liet zich in groep D bijna verschalken (3-2) door Spanje. Vlaggendraagster Ai Fukuhara verloor haar openingswedstrijd tegen Shen Yanfei met 3-2, maar maakte dat hoogstpersoonlijk toch nog goed in het beslissende duel tegen Galia Dvorak (3-2).

In groep A hield Oostenrijk kans op een bronzen medaille door overtuigend tweede te worden achter China. Liu Jia, Veronika Heine en Li Qiangbing gingen met 3-0 onderuit tegen de topfavoriet, maar wonnen hun overige wedstrijden met 3-0. Oostenrijk ontmoet vrijdagochtend in de play-offs om brons Japan. De Verenigde Staten spelen tegen Roemenië. De halve finales (vrijdag om 08:30 en 13:30 uur) zijn een volledig Aziatische aangelegenheid: China - Hong Kong en Singapore - Zuid-Korea.

Dames, Play-offs om brons
vrij 15 aug 03:00 uur: Oostenrijk - Japan (U)
vrij 15 aug 03:00 uur: Verenigde Staten - Roemenië (V) zat 16 aug 04:00 uur: winnaar U - verliezer Y (W) zat 16 aug 04:00 uur: winnaar V - verliezer Z (X) zon 17 aug 08:30 uur: winnaar W - winnaar X (duel om bronzen medaille)

Dames, Halve finales
vrij 15 aug 13:30 uur: China - Hong Kong (Y)
vrij 15 aug 08:30 uur: Singapore - Zuid-Korea (Z)

Dames, Teamfinale
zon 17 aug 13:30 uur: Winnaar Y - Winnaar Z

In de speciale Beijing 2008 sectie van www.nttb.nl zijn alle uitslagen te downloaden.