Gemeente Lelystad

Gemeente Lelystad en Concern voor Werk starten met Plusbanen

De gemeente Lelystad en Concern voor Werk hebben sinds twee jaar een succesvolle samenwerking om het aantal uitkeringsgerechtigden in Lelystad terug te brengen.

Langdurig werklozen krijgen bijvoorbeeld een baan binnen Concern voor Werk voor een jaar (het zogenaamde verloningstraject). In dit jaar worden deze werknemers naar de reguliere arbeidsmarkt toegeleid. Het project is bekend onder de naam Lavora.

Succesvol

Het motto Werkervaring vergroot de kans op regulier werk aanzienlijk slaat zeker aan. Inmiddels heeft ruim 42% van de Lavoranten een reguliere baan gevonden. Het project is één van de meest succesvolle reïntegratieprojecten in Nederland! Ter vergelijking: het gemiddelde landelijke uitstroompercentage is ongeveer 10%. Inmiddels stroomt, na slechts een kleine twee jaar, al de 125ste Lavorant uit naar regulier werk.

Vanaf september starten de Plusbanen

Toch blijkt het voor een aantal mensen nog niet mogelijk om binnen een jaar zelfstandig een baan te vinden en te behouden. Deze mensen hebben door hun vaardigheden wel perspectief op uiteindelijk een baan. Om te voorkomen dat deze mensen terugvallen in een uitkering en aangeleerde vaardigheden verloren gaan, wordt hen vanaf september 2008 een nieuwe baan aangeboden, namelijk een Plusbaan.

Een Plusbaan is bedoeld voor degenen die na het verloningstraject (nog) geen zicht hebben op een reguliere baan, maar al wel in staat zijn tot het verrichten van werkzaamheden bij een regulier bedrijf of organisatie. Zij krijgen al wel een dienstverband bij een reguliere werkgever en worden begeleid door een trajectmanager van Concern voor Werk.

Aantrekkelijk voor de werkgever

De werkgever ontvangt een loonkostenvergoeding. En de medewerker wordt goed begeleid door Concern voor Werk. Ook voor werkgevers is dit dus zeer aantrekkelijk. Een Plusbaan kan maximaal 3 jaar duren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de medewerker zonder subsidie en begeleiding aan het werk blijft. Plusbanen zijn mogelijk bij de overheid en in het bedrijfsleven.

Werkgevers die geïnteresseerd zijn, kunnen contact opnemen met de werkgeversdesk van Concern voor Werk. Betsie Voortman staat hen graag te woord. Zij is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.00 tot 14.00 uur op telefoonnummer 0527-256300.

---