KNHS


Girlpower in eventing
9 augustus 2008
Karin Donckers

1 | 2 | 3

Karin Donckers verrast met ijzersterke proef

HONG KONG (KNHS) - De Belgische amazone Karin Donckers verraste tijdens de eerste avondwedstrijd in het ruiterstadion van Hong Kong vriend en vijand door zich met Gazelle de la Brasserie als tweede te plaatsen in de tussenstand van de eventing competitie. Donckers reed een brutale maar foutloze dressuurproef, waarin zij de sterke draf, de goede galop en de zuivere stap volledig uitbuitte. Er is na 45 van de zeventig starters in de eventing competitie sprake van 'Girlpower, want de eerste vier plaatsen worden door dames ingenomen.

In het ochtendprogramma had de Australische Lucinda Fredericks met Headley Britannia tot nu toe de beste proef getoond en zij gaat nog steeds aan de leiding. Toch kwam Karin Donckers heel dichtbij, maar Gazelle de la Brasserie mist net even de laatste uitstraling waarover het paard van Lucinda wel beschikt. Daardoor lijken de uitvoeringen van de oefeningen van Headley Britannia net iets eleganter dan die van Gazelle de la Brassserie, die in zijn gehele voorkomen net iets eenvoudiger overkomt.
De Australiers zijn overigens ijzersterk, want op de derde plaats vinden we in de tussenstand Megan Jones met Irish Jester, die ook al zo fris oogde en alle oefeningen met veel lichtheid en ongedwongenheid uitvoerde. Op de vierde plaats staat nu de Amerikaanse Rebecca Holders met Courageous Comet. Voor Rebecca moet het een heerlijke rit zijn geweest, want vanaf het moment dat zij binnenreed tot het moment dat zij de piste verliet was er een stralende lach zichtbaar. Dat kan alleen als je als ruiter het gevoel hebt dat het fantastisch loopt. Dat deed het en zij nestelde zich net voor de echtgenoot van Lucinda Frederiks, Clayton, die nu vijfde staat.
In doorsnee lag het niveau van de getoonde proeven boven het niveau van de afgelopen Olympische Spelen. Toch waren er uiteraard ook een paar uitzonderingen. Grootste uitzondering was de Braziliaan Saulo Tristao met Totsie. Ruiter en paard deden alles in de ring wat niet hoort. Mogelijk dat de combinatie een toekomst heeft bij de Spaanse Rijschool in Wenen, zo hoog waren de schoolsprongen die hij uitvoerde
- maar die niet worden gevraagd - dat het verbazing wekte dat de voorzitter van de jury Martin Plewa de combinatie niet uitbelde. Het argument had kunnen luiden: geen controle van de ruiter over het paard. Deze combinatie moet wel over twee dagen de cross gaan lopen en dat zou wel eens een moeilijke opgave kunnen gaan worden. In de strijd om de teammedailles gaat Australië aan de leiding, met drie ruiters bij de eerste vijf in het klassement. De USA staat tweede, voor Duitsland. De Britten stellen met een voorlopige vijfde plaats teleur. Voor het Franse team lijkt het doek gevallen te zijn, nu Nicolas Touzaint zijn Galan de Sauvagere pal voor het begin van de dressuurproef moest terugtrekken, waardoor zich tot nu toe nog maar 1 ruiter heeft weten te plaatsen.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Tussenstand dressuur eventing individueel, na 45 starters:


1) Lucinda Fredericks (Aus) - Headley Britannia - 30.40
2) Karin Donckers (Bel) - Gazelle de la Brasserie - 31.70
3) Megan Jones (Aus) - Irish Jester - 35.40
4) Rebecca Holder (USA) - Courageous Comet - 35.70
5) Clayton Fredericks (Aus) - Ben Along Time - 37.00

Tussenstand dressuur eventing teams, na 45 starters:


1) Australië - 102.80

2) USA - 121.50

3) Duitsland - 135.30

Foto's: Karin Donckers, Prinses Haya en de gebroeders Whitaker en ruiterstadion bij avond door: www.melissen.net