Stad Brussel


700ste Meyboom op 9 augustus 2008

Het ontstaan van de Meyboom dateert van 1213, het jaar waarin Brussel de Leuvenaars overwon en de Gezellen van Sint-Laurentius de corporatieve status verkregen van de Hertog van Brabant. Het is echter in 1308 dat deze gilde voor het eerst haar voorrecht genoot en de vreugdeboom op de vooravond van Sint-Laurentius plantte. Sindsdien heeft deze boomplanting altijd plaatsgevonden, zelfs in tijden van honger en bezetting.
Het jaar 1939 werd gekenmerkt door het weghalen van de boom. Maar de Basfonisten (voormalige inwoners van de Bas-Fonds) hakten in recordtijd een andere boom om en plantten deze voor het noodlottige 17u.

De Meyboom werd in november 2005 door de UNESCO erkend als Mondeling en Immaterieel erfgoed van de mensheid.

Op het festiviteitenprogramma :

Meyboom (9 augustus van 07u00 tot 17u00)
Nieuw: de boom zal al aan het publiek worden voorgesteld vanaf het begin van de stoet en niet meer vanaf de Grote Markt ; het parcours werd dus ook lichtjes gewijzigd.

Parcours (lichte wijzigingen nog mogelijk): aanvang van de stoet om 13u45 op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat -> Blekerijstraat
-> Adolphe Maxlaan -> De Brouckèreplein -> Anspachlaan -> Beurs -> Verversstraat -> Lombardstraat -> Stoofstraat -> Grote Markt (défilé op de Grote Markt voorzien om 14u45) -> terugkeer naar de Zandstraat.

Cortège du Meyboom

Deelnemende Gezelschappen :

- Buumdroegers

- Poependroegers

- Gardevils

- Fanfare van de Meyboom

- Gezellen van Sint-Laurentius

- Madames Chapeau

Aanvullende Gezelschappen :

- Steltlopers van Merchtem

- Fortis-Harmonie

- Lopers van Ham sur Heure

- Dexia-Reus

- En vele anderen

Postzegel van de 700ste Meyboom
Ter gelegenheid van de 700ste Meyboom, heeft de Post een zegel met de afbeelding van de Meyboom uitgebracht die de reeks folklore- en traditiepostzegels aanvult.

Tentoonstelling Mes années Meyboom (Mijn Meyboomjaren) Audiovisuele tentoonstelling (fotos + filmuitzendingen) die de 50 laatste Meyboomjaren schetst.
Plaats: Casa de Asturias (Sint-Laurensstraat, 36) Inhuldiging: 29 juli om18u00
Openingsuren: woensdag (13u tot 18u) en van donderdag tot zaterdag (9u tot 13u) van 29 juli tot 8 augustus.

Hulde aan de « Bas-Fonds »-wijk
Op 29 juli om 17u30, hulde aan verdwenen Gezellen van Sint-Laurentius en de kinderen van de wijk die voor hun vaderland zijn gestorven.

Academische dag
stoet, receptie op het Stadhuis, hulde aan Manneken-Pis, bezoek aan de Gardevils, enz. op 2 augustus om 11u45.