NCRV

Het 3e Testament

Een zieke partner, verdwijnende natuur en het uitzwaaien van forenzen

Zaterdag 9 augustus 2008

19.00 uur, Nederland 2

Afscheid staat centraal

In het NCRV-programma Het 3e Testament kunnen mensen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een nieuw, Derde Testament via de website www.derdetestament.nl. In het tv-programma wordt een aantal van die inzendingen geportretteerd. Deze aflevering staat afscheid centraal; afscheid van een zieke partner, afscheid van de natuur en een ludiek afscheid op het station.

Amateurfotograaf Wim Koerts heeft alle fotoâs van zijn dement geworden vrouw uit zijn huis weggehaald. Het doet hem te veel pijn om herinnerd te worden aan de periode dat ze nog gezond was. Voor Het 3e Testament maakt hij nog één keer een foto van zijn geliefde vrouw, in het verzorgingshuis waar ze woont.

Veertigduizend bomen zijn er al gekapt in de vroegere zeer groene Bijlmer, veel van de bestaande flats worden gesloopt. De klacht van Hennie van Gelderen, één van de eerste bewoners, is dat omwille van het grote geld verdienen al het groen verdwijnt en de mogelijkheden voor kinderen om te spelen in het ooit zo groene Bijlmerpark, weg zijn.

Tot slot laat Elena Simons zien hoe het ook kan: haar doel is Nederland blijer te maken. Door middel van zogenaamde vrijwillige Blijbrigades worden reizigers op stations onverwacht enthousiast uitgezwaaid. De beweegreden van Simons: âIk ben nog wel eens depressief en dat was een inspiratiebron. Positiviteit in mensen moet je naar boven brengen.â