Circlair
Nare geuren in cafés door het rookverbod?
Haren (Gn), 4 augustus 2008
âNare geurtjesâ in cafés als gevolg van rookverbod
Nu er niet meer gerookt mag worden in de Horeca, steekt een onverwacht
neveneffect de kop op: ânare geurtjesâ.
De geuren van zweet, verschaald bier en de gezellige ânight beforeâ
worden niet langer verborgen gehouden door een deken van
sigarettenrook. Bij de aanwezigheid van veel mensen in relatief kleine
ruimtes, worden zowel de voormalig rokers als de verstokte niet-rokers
vanaf nu in de cafés getracteerd op penetrante geuren die tot voor
kort verborgen bleven.
Klanten vinden stank niet bepaald prettig, met name te merken bij het
binnenkomen van het café. Nu is geur met geur te bestrijden, door
zgn. âfrisse geurtjesâ te verstuiven zoals op toiletten vaak wordt
gedaan. Maar dit âmaskerenâ zoals het in de industrie wordt genoemd,
lost het probleem niet op. Het verergert uiteindelijk de kwaal die
bestreden moet worden. De stank én de geuren zullen diep in de
poriën trekken van de plafonds, de lambrisering en de vaak houten
vloeren met al zijn naden en kieren. Daarnaast is het door de
café-eigenaar doorlopend moeten aanschaffen van maskerende
geurmiddelen net als met printercassettes; de investering in de
printer is nog redelijk te doen, maar daarna begint het grote
verdienen voor de leverancier van de navullingen.
Straks, in de herfst en winter, als de terrassen dicht gaan en ramen
en deuren meer gesloten blijven, zal de concentratie van nare geuren
sterk toenemen. In landen als Engeland, waar het rookverbod al langer
van kracht is, zijn die ervaringen al opgedaan. De toenemende stank
âmaskerenâ met geur is feitelijk het paard achter de wagen spannen.
Juister gezegd: geur toevoegen aan stank resulteert uiteindelijk in
nog meer stank!
Beter is het om geuren bij de bron te bestrijden en de stank liefst te
vernietigen zodra deze in de lucht vrijkomt. Dit kan met apparatuur
waarin echte luchtzuivering plaatsvindt. Een nieuwe en bewezen goede
oplossing nu al voorhanden, is het op gerichte wijze afbreken en
daarmee onwerkzaam maken van de moleculen die de stank veroorzaken.
Dit is mogelijk geworden dankzij de bij het Duits wetenschappelijk
instituut Greifswald ontwikkelde âplasmaNorm® technologieâ (european
patent pending). Deze hoogspannings-katalysator technologie wordt
sinds 2 jaar met veel succes toegepast in bijna iedere tak van
industrie waarbij geuruitstoot optreedt.
Het Nederlandse bedrijf Circlair (www.circlair.nl) levert op basis van
deze technologie o.m. een aan het plafond te bevestigen sierlijke en
compacte plasmaNorm unit (type C.1200) met een capaciteit die per
exemplaar ruim voldoende is voor de volledige geurvernietiging in
cafés (en/of rookruimtes in bijv. industrie of verzorgingshuizen) tot
wel 200 m3 inhoud (ofwel ruimtes tot ca. 70 m2 vloeroppervlak). De
plasmaNorm technologie vergt geen toe te voegen middelen, heeft
nauwelijks onderhoud nodig en verbruikt alleen een minimale
hoeveelheid elektriciteit.
Kortom: 'milieubesparende technologie' waar vrijwel geen omkijken meer
naar is.
Circlair levert vooruitstrevende en hoogwaardige technologie op het
gebied van luchtzuivering en geurbestrijding door middel van het
gepatenteerde plasmaNorm systeem voor o.m. vele takken van Industrie,
Horeca, Utiliteit en Huishoudelijke toepassingen.
Plafondunit Circlair C.1200
Eenvoudig onderhoud; wasbare voorfilter