VVD


vvd

2-8-2008

Weer onduidelijkheid rond Awacs

Minister Cramer van VROM heeft verwarring gesticht, en niet voor de eerste keer.

De Raad van State heeft gisteren uitspraak gedaan over de verouderde, lawaaiige Awacs vliegtuigen die omwonenden van de vliegbasis al jaren teisteren.

In de uitspraak staat dat de minister Cramer binnen een maand een besluit moet nemen over de kapvergunning in de gemeente Onderbanken, de zogeheten Nimby, omdat anders een boete wordt opgelegd.

Het kabinet besloot in juni op aandringen van de Tweede Kamer om de Nimby-procedure in te trekken. Met deze procedure werd de gemeente Onderbanken in 2006 gedwongen mee te werken aan de kap van 6 hectare bosgebied in Schinveld. Sinds de kap van het bos kunnen de Awacs lager binnenvliegen, wat natuurlijk nog meer geluidsoverlast veroorzaakt.

De VVD vindt het onacceptabel dat de procedure nog steeds niet gestopt blijkt te zijn. Woordvoerster Helma Neppérus: "De Raad leidt kennelijk uit de stukken af dat de Nimby nog steeds niet is ingetrokken, terwijl minister Cramer de Kamer reeds op 16 juni berichtte dat de procedure werd stopgezet. Uit het rapport van de Raad van State bleek nota bene dat de overlast nog erger is dan gedacht. De minister moet doen wat ze de Kamer al lang heeft toegezegd, anders is het een loze belofte geweest."