Gemeente Sneek


2008

Hugo Snoekc Panschipper 2008

De heer Hugo Snoekc (64) uit Grou is de Schipper in de Orde van de Sneker Pan 2008. Burgemeester drs. A.A.M. Brok maakt de benoeming bekend op vrijdag 1 augustus, bij de opening van de Sneekweek

De heer Snoekc heeft zijn sporen ruimschoots nagelaten in de watersportwereld. Het is een bevlogen persoonlijkheid, die voor enthousiasme en passie de totale watersport, in al z'n facetten, van dienst te zijn.

Al sinds 1999 maakt Hugo Snoekc deel uit van het dagelijks bestuur van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Vanaf 2000 is hij voorzitter. In die hoedanigheid hebben Sneek en de KWS hem leren kennen als een goed bestuurder waar de KWS en de hele gemeenschap in Sneek veel aan te danken heeft.

De laatste twee jaar is de heer Snoekc ook voorzitter van het Watersportverbond. In deze periode zorgde hij ervoor dat het watersportverbond na een tijd van zwaar weer in een rustig vaarwater is gekomen.

Daarnaast was de heer Snoekc werkzaam in vele stichtingen, zoals de Stichting Skarsweagen en de Stichting de Kajuit.

Hugo Snoeck had altijd veel op met het jeugdzeilen. Vóór zijn periode bij de KWS was hij voorzitter van de Splashklasse-organisatie. Mede door zijn toedoen is de Splashklasse een international erkende klasse geworden.

In de periode van zijn voorzitterschap van de KWS, heeft hij het hele project rond de KWS Yglingen mede aangestuurd en was hij een groot ambassadeur voor het landelijk Yngling project.

De laatste jaren zette Hugo Snoekc zich in het bijzonder ingezet om de plannen rond de Potten en het
Starteiland te realiseren. Hij was de man die alle contacten met de overheidsinstanties onderhield en de vergaderingen bijwoonde op het stadhuis. Hierdoor zijn mede door zijn toedoen onder andere een nieuwe haven een nieuw toiletgebouw en een supermooi trainingscentrum voor kielboten gerealiseerd.

In het dagelijks leven is de heer Snoekc ingenieur weg- en waterbouw en ziet hij kans ondanks al zijn bestuurlijk werk zelf actief te zeilen. Snoekc is een ervaren wedstrijdzeiler in zijn Valk 161. Sinds dit voorjaar heeft hij ook een Regenboog die wordt gestuurd door zijn zoon Arjen. Op dit schip doet hij regelmatig dienst als bemanningslid.

Achtergrondinformatie over de benoeming tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan
Bij de opening van de Sneekweek benoemt het gemeentebestuur van Sneek elk jaar Schipper in de Orde van de Sneker Pan. De Orde van de Sneker Pan is in 1954 ingesteld door het gemeentebestuur. In dat jaar vond ook de opening van de Sneekweek voor het eerst op het stadhuis plaats.

De onderscheiding wordt uitgereikt als een bewijs van waardering en erkentelijkheid vanwege het gemeentebestuur van Sneek aan hen die zich voor de zeilsport in het algemeen en voor de Sneekweek in het bijzonder op enigerlei wijze zeer verdienstelijk hebben gemaakt. Aanvankelijk bestond de onderscheiding uit een insigne met een oorkonde, plus de verplichting om tijdens de Sneekweek met een koekenpan in de mast te varen. Met het oog op deze verplichting werd daarom bij de opening van de Sneekweek in 1966 voor het eerst ook nog een koperen koekenpan als ordeteken uitgereikt. In de pan is het wapen van Sneek geslagen. De Schippers in de Orde van de Sneker Pan kunnen deze in de mast voeren.