Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

'Gays for sale' zaterdag in Amsterdam

Amsterdam, 31 juli 2008 -
Gay for Sale is een korte publieksactie waar de
homogemeenschap zich zal verkopen aan de grote bedrijven. De actie is zaterdag 2 augustus van 12 tot 13 uur op het Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam. 'Homo's te koop' zet in de schijnwerpers wat met Gay Pride gebeurt. Gay Pride wordt telkens commercieler.

,,We staan hier om onszelf te verkopen, maar alleen aan rijke ondernemingen. Aan de vertegenwoordigers van banken, verzekeringsbedrijven, reisbureaus, huwelijksmakelaars, kledinglijnen, investeringsbanken en dergelijke. En we zijn daar erg trots op. Trots dat we een Roze Markt zijn geworden, dat we onze identiteit daaraan kunnen ontlenen, accepteren wat we zijn - een markt. Overigens alleen de homomannen. Lesbische vrouwen (en vrouwen uberhaupt) verdienen niet zoveel als mannen en transseksuelen komen al helemaal niet om in de baan-aanbiedingen. Omdat zij niet zoveel geld te spenderen hebben, zijn zij hier niet te koop.''

'Homo's te koop' zet in de schijnwerpers wat met Gay Pride gebeurt. Gay Pride had zijn wortels in de rellen van Stonewall Inn in New York, waar nichten en transgenders in opstand kwamen tegen de politiediscriminatie. Het ging altijd over rechten voor homo's, lesbo's, bi's en transen (HLBT). Om onze identiteiten openlijk en in het openbaar te claimen. Pride gaat er om te herinneren hoe ver we zijn gekomen in onze strijd voor gelijke rechten, en om de bijdrage aan een duidelijke verandering van sociale, emotionele en seksuele waarden. Het wordt ook steeds meer een vieren hoever we zijn, met vrienden en het publiek. En het is altijd een knalfeest.

Gay Pride wordt telkens commercieler. Grote sponsors spelen een belangrijke rol en zien een groeiende gay markt. Boten worden tegen stijgende prijzen verhuurd, grote bedrijven adverteren meer en meer in homobladen en op sites en op de boten. Niet voor ons, maar voor hen: drink ons bier, koop onze spullen, neem een verzekering bij ons - Bedrijven en instellingen zijn welkom hun steun te betuigen aan Gay Pride, maar het moet daar niet om lijken te draaien.

We zien graag dat de Amsterdam Pride veel meer ruimte biedt aan niet-commerciele activiteiten, ruimte om te praten over HLBT rechten. Problemen waar we tegenaan lopen hier en elders. We willen een ruimte waar alle 'queers' welkom zijn, waar we veel meer lesbo's tegenkomen, met meer transen en genderqueers. We willen praten over geweld tegen HLBT mensen, over asiel voor homo's, migratiewetgeving, werkloosheid onder transen - waar kunnen we het daar beter over hebben dan tijdens Pride?

En ja, we willen ook een knalfeest!

QueerNL is een autonoom niet-gesubsidieerd collectief in wording van queers en queer-vriendelijken. We willen zonder meer en onbeschaamd Nederland queer maken, de mainstream gay gemeenschap confronteren met zijn commercialisering en uitsluiting, en met activistengroepen voor gender, ras en klasse. Voor meer informatie: mail naar queernl@gmail.com.