Pijnacker-Nootdorp


datum 23 juli 2008

Verzelfstandiging en schaalvergroting bestuur openbaar onderwijs

Vanaf 1 augustus verzelfstandigt het bestuur van de openbare scholen in Pijnacker-Nootdorp. Het sluit aan bij het schoolbestuur van de Stichting Scholengroep Holland. Zo ontstaat een groot, slagvaardig bestuur met meer financiële armslag en professionele mogelijkheden.

Volgens de wet is het verzorgen van openbaar onderwijs een taak van de gemeente. Deze taak werd jarenlang uitgevoerd door een bestuurscommissie met betrokken vrijwilligers. De gemeente is de leden van de bestuurscommissie erkentelijk voor hun inspanningen. Deze commissie heeft de afgelopen jaren met veel inzet en resultaat gewerkt aan de kwaliteit van het openbaar onderwijs in Pijnacker-Nootdorp.

Vanwege de wens om te komen tot een verdere professionalisering van het bestuur, het vergroten van de financiële armslag en het spreiden van risico's wordt deze taak vanaf 1 augustus overgedragen aan een stichting. Hiertoe besloot de gemeenteraad in juni dit jaar. Er wordt geen nieuwe stichting in het leven geroepen, maar er wordt aangesloten bij een reeds bestaand schoolbestuur voor openbaar onderwijs: de Stichting Scholengroep Holland.

Stichting Scholengroep Holland
De Stichting Scholengroep Holland is het schoolbestuur van de openbare scholen in Lansingerland, Nieuwerkerk a/d IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht. Het schoolbestuur bestaat vanaf
1 januari 2005 en kent zowel groeischolen in nieuwbouwwijken als scholen in bestaande wijken. Het verzorgingsgebied van de stichting is uitgestrekt en de actualiteiten die spelen op de scholen zijn vergelijkbaar met de scholen in Pijnacker-Nootdorp.

Het bestuur heeft beleidsmatig al de nodige stappen gezet, maar er is nog voldoende ruimte voor eigen inbreng vanuit Pijnacker-Nootdorp. Na aansluiting van Pijnacker-Nootdorp heeft de stichting ruim 3.800 leerlingen onder haar hoede. Hiermee heeft de stichting voldoende daad- en draagkracht om een bijdrage te leveren aan een verdere groei van het openbaar onderwijs in onze gemeente.