Gemeente Abcoude


Van zakken naar bakken

In oktober gaat de gemeente het afval op een andere wijze inzamelen. Met deze inzameling verandert er een hoop voor de inwoners van Abcoude. Vooruitlopend op deze wijziging publiceert de gemeente op haar pagina een aantal artikelen die een specifiek onderdeel van het inzamelen van het afval belichten. Dit is deel 1, het restafval.

Het restafval Deze maatregel betekent een prettige en snelle manier van het inzamelen van afval. Niet alleen voor de mensen die het vuilnis ophalen, ook voor u zijn er voordelen. Bakken zijn niet makkelijk open te krijgen. Katten en vogels kunnen er niet bij en zo pakken wij het zwerfafval binnen de gemeente aan. Maar wanneer de bakken gebruikt worden waarvoor ze zijn, levert het ook een kostenvoordeel op. Een kostenvoordeel dat voordelig is voor de gemeente én de burgers.

Wat wel De grijze bak is bedoeld voor het restafval, maar wat is dat precies? De naam zegt het eigenlijk al. Restafval is dat afval dat in geen enkele andere categorie thuis. Lege pakken van melk of frisdrank, de bakjes waar het vlees in heeft gezeten of een opgebruikt rolletje plakband. Wat er niet in hoort zijn bijvoorbeeld papier, glas of organisch afval.

Sorteeranalyse Ieder jaar wordt er in opdracht van de gemeente een sorteeranalyse van het afval gedaan. De totale berg van restafval van een wijk wordt dan doorgespit en over 14 tot 21 afzonderlijke categorieën verdeeld. Uit deze sorteeranalyse blijkt dat er vooral veel papier in het afval van de inwoners van gemeente Abcoude zit.

Dubbelzonde Door professional in de industrie wordt afval in toenemende mate gezien als een grondstof in plaats van een restproduct. Glas, papier en in toenemende mate ook plastic worden gerecycled en beginnen zo milieuvriendelijk aan een nieuw leven. Dit kan echter alleen wanneer het gescheiden van de rest wordt ingeleverd. Het is niet mogelijk om deze materialen op te duiken uit het restafval. De verwerking van restafval kost de gemeente geld, het aanbieden van papier en glas levert geld op. Een fles of een krant die belandt tussen het restafval is dus twee keer zo duur als zijn gewicht. De gemeente moet geld betalen voor de fles én hij levert de gemeente geen geld op. Geld dat wel was verdiend wanneer hij gescheiden was aangeboden. Om het in afvaljargon te zeggen ,Scheiden aan de bron levert geld op.

Naast papier en glas bevat het afval in de gemeente ook een klein percentage klein chemisch afval (KCA). Hoewel het een kleine hoeveelheid betreft, is het toch iets waar we beter alert op kunnen zijn. De gevolgen kunnen immers groot zijn. Een enkele batterij, inkt cartridge of een verkeer weggegooid halvol flesje nagellak is in zijn eentje in staat duizend kilos afval ernstig te vervuilen. Het is dus zaak om extra goed op te passen met klein chemisch afval.

Ook organisch afval (GFT) dat tussen het restafval komt is zonde. De provincie Utrecht wil al het GFT-afval verwerken tot compost. Een banenschil die tussen het restafval komt zal nooit in een compostzak eindigen. Hij komt in een verbrandingsoventerecht, ook dit is zonde. Het hoge waterpercentage maakt dat hij lastig brandt en de winst nihil is.

Gedestilleerd water Wanneer het afval bij u voor de deur wordt weggehaald is daarmee voor u de kous af. Voor de afvalverwerking begint het echter pas. Het restafval uit de hele provincie wordt verzameld in het provinciale overslagstation van de AVR. Vervolgens wordt het per schip vervoerd naar Rozenburg. Hier wordt er in de verbrandingsovens elektriciteit en gedistilleerd water van gemaakt. Na deze verbranding is het afval voor 88% opgeruimd. De overige 12% valt uiteen in twee categoriën. Het grootste gedeelte, ongeveer 10% van het geheel bestaat uit ovenas. Dit is schoon materiaal dat in de bijvoorbeeld de wegenbouw wordt gebruikt als ophogingsmiddel. Het is dan ook onder het asfalt van veel van onze snelwegen terug te vinden. Uiteindelijk blijft er slechts 2% van het afval over dat echt afval is. Dit is materiaal waar niks meer mee kan. Daarnaast is dit materiaal ook nog eens behoorlijk vervuild. Deze rest wordt afgestort in een beschermde omgeving, wat betekent dat het niet in aanraking kan komen met het grondwater.

Het lijkt weinig 2%, maar schijn bedriegt. In de gemeente Abcoude wordt jaarlijks ongeveer 2000 ton afval geproduceerd, dat is 2.000.000 kilo, 2% daarvan is 40.000 kilo verontreinigd materiaal. Het doen slinken van deze afvalberg ziet de gemeente als een belangrijke uitdaging voor de komende jaren.
---

31 juli 2008 Banner zorg en overlast Burgerjaarverslag2007